Svijet
0

Pilot Šišić uskoro stječe pravo na uvjetnu slobodu

FENA
Pilot bivše JNA major Emir Šišić, sada zatvorenik u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici, izjavio je danas da će za pola godine steći pravo na uvjetno otpuštanje, jer bi u to vrijeme odslužio polovinu 15-godišnje zatvorske kazne.

Italijanski sud je Šišiću nedavno smanjio kaznu zatvora za godinu dana, a usto je i njegov advokat Milorad Panjević podnio zahtjev da mu bude uračunata i godina provedena u ekstradicionom pritvoru u Mađarskoj.

"Ukoliko sud prihvati te naše prijedloge, a nema razloga da bude suprotno, za oko šest mjeseci bih odslužio polovinu kazne i time stičem uvjete da podnesem zahtjev za uvjetno otpuštanje", rekao je Šišić novosadskom "Dnevniku".

On je napomenuo da će, kad se steknu uvjeti, Okružnom sudu u Novom Sadu podnijeti zahtjev za uvjetno otpuštanje, jer smatra da na to ima pravo pošto je prvi put osuđen.

Šišić je, kako javlja Tanjug, premješten u "A1 kategoriju" zatvorenika, što mu omogućuje pet dana mjesečno izlaska i posjetu porodici, što je iskoristio i za kratkotrajni boravak na aeromitingu na Čeneju kraj Novog Sada.

Pilot nekadašnje JNA Šišić je 7. januara 1992. godine iznad Hrvatske, u rejonu Varaždina, oborio helokopter EZ u kome su bila četvorica italijanskih i francuskih diplomata.

Prema potjernici Hrvatske, proslijeđene Interpolu, uhapšen je u Mađarskoj u maju 2001. godine, odakle je 2002. izručen Italiji, čiji sud ga je osudio na 15 godina zatvora.

Poslije zahtjeva Srbije, Šišić je u novembru prošle godine iz Italije prebačen u sremskomitrovački zatvor na nastavak izdržavanja kazne.