Svijet
6

Pilot malezijskog leta MH370 je namjerno usmjerio avion ka moru?

Klix.ba
Foto: Arhiv/EPA
Foto: Arhiv/EPA
Vodeći svjetski istraživač za avionske nesreće Larry Vance kazao je kako vjeruje da je malezijski avion MH370 namjerno okrenut ka moru.

Vance je za australsku televiziju rekao kako erozija na rubu dijela krila koje je pronađeno pokazuje da je bilo kontroliranog kočenja. Boeing 777 nestao je u martu 2014. godine dok je letio iz Pekinga u Kuala Lumpur sa 239 putnika.

Službeni istraživački tim istražuje da li je avionom upravljano u posljednjim momentima.

Australski tim za istragu ove nesreće fokusirao se na istraživanje dijela okeana površine 2.000 kilometara zapadno od obala Australije. Zona je formirana na osnovu teorije da je let bio na autopilotu nakon što je skrenuo s kursa. Vance je istaknuo da bi olupina mogla biti van te zone ako je neko kontrolisao avion kada se srušio.

Vance je radio kao istražitelj Odbora za sigurnost zrakoplovstva i prometa u Kanadi i vodio je više od 200 istraga. Bio je glavni autor izvještaja za pad aviona SwissAira 1998. godine u kojem je poginulo 229 osoba. Od snage udara avion se raspao na dva miliona dijelova.

On je u emisiji "60 minuta" rekao kako nedostatak olupine aviona sugeriše da je MH370 sletio pod kontroliranim uvjetima.

"Neko je upravljao avionom na njegovom samom kraju. Neko ga je usmjeravao u vodu. Ne postoji alternativna teorija koju možete pratiti", istakao je.

Uprkos intenzivnoj potrazi u južnom dijelu Indijskog okeana, nisu pronađeni dijelovi ovog aviona osim krila koje je pronađeno na Madagaskaru prije godinu dana.

"Sila vode je jedina stvar koja je mogla napraviti nazubljenje koje vidimo. Ono nije puklo jer da je puklo bilo bi ravno. To ne možete razbiti", rekao je.

Očekuje se da će se istraga zatvoriti do kraja ove godine ako se ne pronađu kredibilni dokazi.