Svijet
38

Pijanistica izgubila posao zbog "kontroverznog" stava o ratu u Ukrajini

Klix.ba
Kanadska pijanistica izbačena je iz Simfonijskog orkestra u Torontu zbog svog stava o situaciji u Ukrajini.
Svjetski poznati orkestar odrekao se Valentine Lisitse zbog, kako stoji u obrazloženju direktora Jeffa Melansona, optužbi za neprimjereni jezik i provokativne komentare. Optužbe su podigli predstavnici ukrajinske manjine u Kanadi.

Melanson je dodao da je njeno političko mišljenje bacilo sjenu na njen dosadašnji rad. S druge strane, potez Orkestra izazvao je gnjev na društvenim mrežama uz tag #LetValentinaPlay.

Lisitsa je zbog poteza vrha Orkestra odlučila zatražiti pomoć ljubitelja muzike kako bi se vratila na svoje radno mjesto.

"Neko je iz menadžmenta, a vjerovatno nakon snažnog utjecaja ljudi koji za sebe kažu da predstavljaju sve Ukrajince, odlučio da više ne smijem svirati. Ja i ne znam ko su ti ljudi, ne znam ko me optužuje", rekla je Lisitsa koja je porijeklom Ukrajinka.

Foto: AFP
Foto: AFP

Njena kontroverzna poruka na Twitteru odnosi se na "drugu stranu priče". Naime, prikazala je video protesta pred Ambasadom SAD-a u Kijevu uz poruku kako zapadni mediji ne žele prikazati tu vijest završivši tekst sloganom "Mi nismo ovce".