Šampanjac za kraj sjednice
3

Pijanim diplomatama zabraniti da pregovaraju o budžetu UN-a

Klix.ba
Sjedinjene Američke Države pozvale su Ujedinjene nacije da zabrane učešće u debatama o budžetu diplomatama u alkoholiziranom stanju.

"Uputili smo skroman prijedlog da se ubuduće zabrani opijanje u sobi za pregovore", kazao je zamjenik američkog ambasadora u UN-u za menadžment i reforme Joseph Torsella. On je pozvao da se nazdravljanje šampanjcem ostavi za kraj sjednice, nakon uspješno obavljenog posla. To će, tvrdi Torsella, doprinijeti i boljem ugledu.

Godišnje zasjedanje Komiteta UN-a za administrativna pitanja i budžet, koje se naziva i Peti komitet, obično se održava krajem decembra, u pretpraznično vrijeme, a debate se veoma često pretvore u maratonske sjednice koje traju do ranih jutarnjih sati. Diplomate koji učestvuju u ovim sjednicama često pokazuju znakove teškog pijanstva.

Torsella je pozvao za veću disciplinu predstavnika 193 zemlje članice UN-a, a osvrnuo se i na problem nedolaska pregovarača na vrijeme.

"Moramo zaključiti da oni ne dijele istu posvećenost pregovorima kao mi i moramo adekvatno reagovati", kazao je američki diplomata, a prenosi Reuters.