Pokazala efikasnost
0

Pfizerova vakcina na korak od dozvole za hitnu primjenu i u SAD-u, čeka se odluka FDA

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Vakcina protiv koronavirusa koju su napravili Pfizer i BioNTech pruža snažnu zaštitu protiv COVID-19 u roku od oko 10 dana od prve doze, saopćila je Agencija za hranu i lijekove (FDA).
Činjenicom da je američka Agencija za hranu i lijekove izdala zvanični dokument u kojem nema primjedbe na bezbjednost i efikasnost ove vakcine, kompanija Pfizer uspešno je danas prošla još jednu etapu u trci za dobijanje dozvole u SAD-u za hitno korištenje.

Veliku nadu daje činjenica da je vakcina dobro djelovala bez obzira na rasu, težinu ili dob dobrovoljca.

U četvrtak će savjetodavni odbor F.D.A.-a raspravljati o ovim materijalima prije nego što donesu odluku o tome hoće li preporučiti odobrenje za vakcinu Pfizer i BioNTech.

Podaci o vakcini koji su podnijeti FDA bili su u skladu s državnim preporukama za izdavanje odobrenja za hitnu primjenu preparata, navodi se u saopćenju koje su zvaničnici Agencije izdali uoči predstojećeg sastanka s nezavisnim američkim ekspertima, piše The Ne York Times.

Iz FDA je saopćeno da još nije pouzdano utvrđeno da li je sigurna primjena ove vakcine na osobama mlađima od 16 godina, trudnicama i ljudima sa oslabljenim imunološkim sistemom.

Konačna odluka FDA se očekuje za nekoliko dana.

Podsjetimo, danas je Velika Britanija počela vakcinaciju protiv koronavirusa, a prva osoba koja je primila Pfizerovu vakcinu bila je 90-godišnja žena iz Sjeverne Irske.