Nada za oboljele
58

Pfizerov lijek protiv raka krvi Adcetris pokazao djelovanje u kasnoj fazi ispitivanja

F. H.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Pfizer je saopćio u da je njegov lijek, Adcetris, produžio život pacijenata s najčešćim tipom limfoma u kasnoj studiji, podupirući napore da se proširi upotreba liječenja stečenog kroz kupovinu Seagena vrijednu 43 milijarde dolara.

Proizvođač lijekova sa sjedištem u New Yorku prošle je godine sklopio ugovor o preuzimanju Seagena i njegovih ciljanih terapija protiv raka kako bi ojačao svoj proizvodni program usprkos velikom padu prodaje proizvoda za COVID-19 i generičkoj konkurenciji za neke najprodavanije lijekove.

Kompanija, koja ima prava na komercijalizaciju Adcetrisa u SAD-u i Kanadi, prijavila je ukupnu prodaju lijeka od 46 miliona dolara prošle godine.

Pfizer je u utorak rekao da planira razgovarati s regulatorima o podnošenju zahtjeva za odobrenje liječenja ovih pacijenata.

Potencijalno zeleno svjetlo za Adcetris za najčešći tip limfoma otvorit će put za osmo odobrenje za lijek i pojačati onkološki portfelj koji već ima više od 25 odobrenih terapija.

Kombinirana terapija koja se sastoji od Adcetrisa i dva druga lijeka bila je statistički značajna u usporedbi s placebom u produženju preživljenja u pacijenata s limfomom poznatim kao difuzni B-stanični limfom.

Ispitivanje je testiralo 230 pacijenata čiji rak ne izražava protein poznat kao CD30 i vraća se nakon razdoblja remisije ili ne reagira na liječenje.

Lijek je, u usporedbi s kombinacijom dva druga lijeka plus placebo, također pokazao poboljšanja u oba sekundarna cilja studije produžavanja života bez progresije bolesti, ili vremena prije nego što se bolest počne pogoršavati.

Također je pokazao poboljšanja u ukupnoj stopi odgovora ili udjelu pacijenata koji imaju djelomični ili potpuni odgovor na terapiju, piše Reuters.