Premašena očekivanja
438

Pfizer u drugom tromjesječju prodao vakcina u vrijednosti od 7,8 milijardi dolara

S. M.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pfizer je u srijedu objavio da je u drugom tromjesečju prodao vakcina Covid-19 u vrijednosti od 7,8 milijardi dolara i povećao prognozu prodaje vakcine za 2021. godinu sa 33 milijarde na 33,5 milijardi dolara, dok se delta varijanta širi, a naučnici raspravljaju hoće li ljudima trebati dodatne doze.

Finansijski rezultati kompanije u drugom tromjesečju također su pobijedili očekivanja Wall Street-a o zaradi i prihodu.

Kompanija sada očekuje zaradu tokom cijele godine u rasponu od 3,95 do 4,05 dolara po dionici. To je više od prethodnog raspona od 3,55 do 3,65 dolara po akciji. Očekuje prihod u rasponu od 78 do 80 milijardi dolara, u odnosu na prethodnu procjenu od 70,5 do 72,5 milijardi dolara.

"Drugi kvartal je bio izvanredan na više načina", rekao je u saopćenju izvršni direktor Pfizera Albert Bourla. "Najvidljivije je da su brzina i efikasnost naših napora s BioNTech-om da pomognemo vakcinisanju svijeta protiv Covida-19 bez presedana, a sada je više od milijardu doza BNT162b2 isporučeno širom svijeta."

Ostale poslovne jedinice Pfizera također su zabilježile snažan rast prodaje. Prihodi od onkološke jedinice porasli su za 19 posto u odnosu na prethodnu godinu, na 3,1 milijardu dolara. Kompanijska bolnička jedinica ostvarila je 2,2 milijarde dolara prihoda, što je 21 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Jedinica za internu medicinu porasla je za 5 posto u odnosu na prošlu godinu na 2,4 milijarde dolara.

Pfizer je ranije ovog mjeseca rekao da uočava znakove opadanja imuniteta izazvanog njegovom Covid vakcinom, te je planirao zatražiti od Uprave za hranu i lijekove da odobri pojačanu dozu.

Na slajdovima objavljenim u srijedu uz izvještaj o zaradi, Pfizer je rekao da bi potencijalno mogao zatražiti odobrenje za hitnu upotrebu za pojačanu dozu kod FDA već u avgustu. Očekuje se da će istog mjeseca započeti klinička ispitivanja na testiranju svoje varijante vakcine protiv delte.

Očekuju potpuno odobrenje za svoju vakcinu od dvije doze do januara 2022. godine.