Svijet
0

Petrović: Predmet Jurišića ne možemo ustupiti BiH

FENA
Dušan Petrović
Dušan Petrović
Ministar pravde Srbije Dušan Petrović izjavio je u srijedu da se predmet Ilije Jurišića, osumnjičenog za učešće u napadu na kolonu JNA u Tuzli 1992., ne može ustupiti pravosuđu Bosne i Hercegovine zato što je za djelo za koje se bivši predsjednik gradske vlade u Tuzli tereti zaprijećena zatvorska kazna duža od deset godina.

"Srpsko pravosuđe niti hoće niti može ustupiti ovaj predmet pravosuđu BiH", rekao je Petrović novinarima u pauzi okruglog stola o Nacrtu zakona o Ustavnom sudu Srbije, prenio je Tanjug.

Prema njegovim riječima, srpsko pravosuđe upućivanjem poziva za svjedočenje u tome predmetu na adrese građana BiH nije povrijedilo međunarodno pravo, a pozivi su upućeni direktno, a ne posredstvom pravosudnih organa BiH, kako bi se ubrzala procedura.

"Radilo se o najboljoj namjeri jer je u interesu okrivljenog Jurišića da ova procedura brže teče, zato sam iznenađen burnom reakcijom javnosti u Sarajevu, jer nema razloga za to. Očekujem da će sud u Beogradu ovu proceduru obaviti vrlo savjesno, po zakonu i u najkraćem roku", kazao je Petrović.

Ministar pravde Srbije je, međutim, priznao da je prilikom upućivanja poziva za svjedočenje učinjen "tehnički propust" tako što je korišten formular koji se u sličnim situacijama koristi u Srbiji, a on sadrži upozorenje da oni koji se ne odazovu podliježu sankcijama.

Ministar pravde BiH Bariša Čolak izjavio je prošle sedmice da je nedopustivo i nelegalano to što je beogradski sud direktno na kućne adrese više građana BiH uputio pozive da svjedoče u slučaju "Tuzlanska kolona".

On smatra da su pozivi morali biti uručeni putem bosanskih pravosudnih institucija i prema proceduri za pružanje međunarodne pravne pomoći.

U saopćenju koje je uslijedilo kao odgovor predsjednik beogradskog sudskog Vijeća za ratne zločine Siniša Važić istaknuo je da je riječ o pritvorskom predmetu u kome je neophodno hitno postupanje.

Pozivi za saslušanje svjedoka dostavljani su i neposrednim upućivanjem na adresu svjedoka, jer procedura međunarodne pravne pomoći iziskuje određeni vremenski period, navedeno je u saopćenju.

Uporište za ovakvo postupanje suda u Beogradu je u Evropskoj konvenciji o međusobnom pružanju pravne pomoći u krivičnim stvarima i Drugome dodatnom protokolu uz Konvenciju, koji propisuju da nadležni sudski organi "strana ugovornica mogu proceduralne i sudske odluke upućivati direktno poštom osobi koja se nalazi na teritoriji neke druge strane ugovornice", navedeno je u saopćenju.

Jurišić je uhapšen u maju ove godine u Beogradu pod sumnjom da je direktno sudjelovao u izdavanju naredbe za napad na kolonu JNA u Tuzli.