Svijet
30

Petro Porošenko, kralj čokolade, novi predsjednik Ukrajine

Klix.ba
Petro Porošenko (Foto: EPA)
Petro Porošenko (Foto: EPA)
Ukrajinski tajkun, takozvani "kralj čokolade", Petro Porošenko pobijedio je na predsjedničkim izborima u Ukrajini, pokazuju izlazne ankete.

Prema nezvaničnim podacima Porošenko je osvojio više od 55 posto glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora, objavio je BBC.

Prema ovim rezultatima, Porošenko je osvojio apsolutnu vlast čime se izbjegao drugi krug. Ipak, čeka se zvanična potvrda izlaznih anketa.

"Uvjeren sam da će ovi izbori konačno donijeti mir u Ukrajini, zaustaviti haos i teror na istoku zemlje", kazao je Porošenko, najavivši da će posjetiti regije na istoku.

Porošenko je pristalicama poručio da Ukrajina nikada neće priznati rezultate referenduma i kako je rekao "okupaciju Krima".

Na pitanje o odnosima sa Rusijom, on je rekao da su "suverenitet i teritorijalni integritet" Ukrajine na prvom mjestu za njega.

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko nalazi se na drugom mjestu, a ukupno je bilo 18 kandidata.

Građani Donjecka, Luganska i Slavjanska na istoku Ukrajine nisu mogli da glasaju na današnjim vanrednim predsjedničkim izborima, jer u ove gradove nisu isporučeni glasački listići

Lokalne separatističke vlasti u ovim regionima na istoku Ukrajine nisu dozvolili da izbori budu održani u njihovim jedinicama.

Bez učešća građana Krima i Sevastopolja, koji su nedavno ušli u sastav Rusije, pravo glasa na izborima ima 33,7 miliona birača, od kojih 3,3 miliona pripadaju Donjecku, a 1,8 miliona regionu Luganska.

Predsjednički izbori su raspisani nakon što je predsjednik Viktor Janukovič u februaru svrgnut s vlasti nakon masovnih protesta.