Svijet
0

Petraeus ne može spriječiti krah

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Izvještaj o vojnom napretku u Iraku, koji general David Petraeus danas treba podnijeti američkom Kongresu privukao je u ponedjeljak pažnju svih britanskih listova a Financial Times objavljuje redakcijski komentar pod naslovom "Petraeus ne može spriječiti krah".

Konstatirajući da je generalu Davidu Petraeusu pripao nezahvalan zadatak da procijeni uspjeh jedne potpuno promašene politike, list piše da će njegov izvještaj o učinku pojačanih vojnih aktivnosti u Iraku vjerovatno biti neodređen i da će se izgubiti u sjenci obilježavanja godišnjice napada od 11. septembra 2001. i propratnih izliva patriotizma.

Krajnje je vrijeme, međutim, nastavlja Financial Times, da se napravi ozbiljan bilans iračkoga kraha.

Dugoročna strategija stvaranja iračke vojske i policije dosad je samo proizvela presvučene kurdske i šiitske milicije isključivo zainteresirane za svoje vjerske ciljeve, američka podrška sunitskim pobunjenicima u njihovoj borbi protiv Al-Qaide kosi se sa savezništvom koje je Washington razvio s većinskim šiitskim strankama u vladi Nurija al-Malikija, a nema ni traga od političkog pomirenja koje je američka ofanziva trebalo da omogući, piše Financial Times.