Svijet
0

Petraeus i Crocker u senatu govore o rezultatima misije u Iraku

FENA
Danas će u Kongresu Sjedinjenih Država svjedočiti dva čelna američka dužnosnika u Iraku – zapovjednik vojne misije general David Petraeus i američki ambasador u toj zemlji Ryan Crocker.

Težište njihovih izlaganja bit će na rezultatima koje su postigla američka pojačanja u posljednjih godinu dana nakon što je u Irak stiglo dodatnih 30 hiljada američkih vojnika.

Petraeus i Crocker svjedočit će pred senatskim odborima za međunarodne odnose i oružane snage. Njihova izlaganja izazivaju posebnu pažnju jer u ovim odborima sjede i sva tri glavna pretendenta na položaj predsjednika države – demokrati Hillary Clinton i Barack Obama kao i republikanac John McCain.

I Hillary Clinton i Barack Obama najavili su da će ako uđu u Bijelu kuću, početi povlačiti američke snage iz Iraka. Senator John McCain rekao je da će ako on postane predsjednik, američka vojska ostati u Iraku sve dok ta zemlja ne postane potpuno sigurna.

Što se tiče događaja u samom Iraku, prenosi VoA, jedan od bliskih saradnika radikalnoga šiitskog imama Moqtade al-Sadra izjavio je u ponrdjeljak da je imam spreman rasformirati paravojnu organizaciju Mahdijeva vojska ako to narede čelnici šiitske vjerske zajednice u Iraku ali i Iranu.

Irački premijer Nuri al-Maliki izjavio je mreži CNN da se Mahdijeva vojska mora rasformirati ukoliko Al-Sadrova organizacija želi sudjelovati u političkom životu i natjecati se na budućim izborima.