|

Petina Nijemaca želi ponovnu izgradnju Berlinskog zida

Petina Nijemaca želi ponovnu izgradnju Berlinskog zida
0
F
FENA
7.11.2007. u 17:18
0
komentara
0

dijeljenja
Petina Nijemaca želi ponovnu izgradnju Berlinskog zida
Osamnaest godina nakon pada Berlinskog zida petina njemačkih građana želi njegovo ponovno podizanje, proizlazi iz rezultata ispitivanja javnog mišljenja objavljenih u sedmičniku "Stern" u srijedu.
"21 posto ispitanih priželjkuje ponovno podizanje zida koji je dijelio dvije njemačke države", stoji u rezultatima ispitivanja koje je, po nalogu sedmičnika "Stern", proveo demografski institut Forsa. Istodobno 74 posto ispitanih ne žali što je zid pao i ne želi ponovnu podjelu Njemačke u dva dijela. Ovo ispitivanje nije pokazalo značajnije razlike u stajalištima građana na istoku i zapadu zemlje, prenijela je Hina.

Građani Njemačke drže da će proces ujedinjenja trajati još godinama, a njih 80 posto smatra da on neće biti okončan u sljedećih pet godina. Gotovo tri četvrtine Nijemaca isto tako smatra da između zapadnih i istočnih Nijemaca još uvijek postoje značajne razlike.

Njemačka 9. novembra obilježava dan kada je prije 18 godina, nakon javnog proglasa vrha Njemačke Demokratske Republike o ukidanju ograničenja u međugraničnom prometu, praktički pao Berlinski zid, što je godinu dana kasnije dovolo i do političkog ujedinjenja dviju njemačkih država.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.