Svijet
0

Peticija da jedno od vodećih mjesta u EU-u pripadne ženi

FENA
Skupina zastupnica Evropskog parlamenta pokrenula je inicijativu potpisivanja peticije kojom traže da od 2009.

godine jedno od čelnih mjesta u Evropskoj uniji pripadne ženi.

"Ako Lisabonski ugovor stupi na snagu tokom 2009. godine, trebat će popuniti mjesta za četiri vodeće dužnosti: predsjednik Evropskog vijeća, predsjednik Evropske komisije, predsjednik Evropskog parlamenta i visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku. Svi potencijalni kandidati, čiji su imena do sada iznesena, imaju jednu zajedničku stvar: svi su muškarci", stoji na web-stranici www.Send2Women.eu, na kojoj se poziva na potpisivanje peticije, koja će biti predana šefovima država ili vlada EU-a na samitu u decembru.

Pokretači inicijative ističu da se pri imenovanju na vodeće pozicije u EU-u vodi računa o veličini zemalja iz kojih kandidati dolaze, njihovoj kulturi i tradiciji, dolazi li kandidat iz stare ili nove članice i kojoj stranci pripada, ali da se ne uzima u obzir jednakost po spolovima, iako polovica europskog stanovništva otpada na žene, javila je Hina.

Također je sastavljen i popis od 25 žena, čija bi imena trebalo uzeti u obzir kada se budu popunjavale vodeće funkcije. Među njima su njemačka kancelarka Angela Merkel, bivša irska predsjednica Mary Robinson, povjerenice Evropske komisije Mariann Fischer Boel i Neelie Kroes, finska predsjednica Tarja Halonen, te francuska ministrica gospodarstva Christine Lagarde.