New York Times
0

Peter Galbraith pripremao plan za smjenu Karzaija

FENA
Nekadašnji američki ambasador u Hrvatskoj i bivši drugi čovjek Ujedinjenih naroda u Afganistanu Peter Galbraith predlagao je plan za smjenu afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija u koji bi se uključila Bijela kuća, piše The New York Times u četvrtak pozivajući se na izjave dvojice viših dužnosnika svjetske organizacije.

Kada je čuo za to, nastavlja njujorški dnevnik, Karzai se razbjesnio. Peter Galbraith početkom septembra je otputovao iz Afganistana, a nekoliko sedmica kasnije Ujedinjeni narodi dali su mu otkaz.

Galbraith, koji je dobio poziciju u Afganistanu na insistiranje aktualnog izaslanika za Pakistan i Afganistan Richarda Holbrookea, potvrdio je da je debatirao, ali nikada aktivno propagirao ideju o smjeni Hamida Karzaija.

Richard Holbrooke, nastavlja New York Times, tvrdi da nije znao za Galbraithovu ideju te da je ni državna tajnica Hillary Clinton ni bilo ko drugi u Državnom tajništvu ni na koji način ne bi razmatrao.

Prvi čovjek misije UN-a u Afganistanu norveški diplomat Kai Eide prošlog sedmice je napisao da je Peter Galbraith predložio da otputuje iz Kabula u Sjedinjene Države.

Prema Eideu, plan mu je bio prvo se sastati s dopredsjednikom Joeom Bidenom i iznijeti mu ideju o smjeni Karzaija, a ako bi se on složio, potom zajedno otići kod predsjednika Obame i predložiti mu da se Karzaija prisili na ostavku.

Vlast bi, prema prijedlogu, preuzela nova vlada koju bi vodili ljudi koji uživaju povjerenje u Washingtonu, bivši mininstar finansija Ashraf Ghani ili bivši ministar unutarnjih poslova Ali Jalali, prenijela je VoA.

U odgovoru New York Timesu Galbraith tvrdi da nikada nije dao bilo kakav potpuni prijedlog ovakve vrste već je, kaže, samo razmatrao napore da se uvjeri predsjednika Karzaija da napusti dužnost kako bi bila postavljena nova vlada u slučaju da se ne održi drugi krug predsjedničkih izbora do maja 2010. godine.