The Washington Post
0

Peter Galbraith - lažirani izbori u Afganistanu

FENA
Američki diplomat Peter Galbraith, koji je prošle sedmice smijenjen s visoke dužnosti u misiji UN-a u Afganistanu, u članku u The Washington Postu opisao način lažiranja izbora u Afganistanu u korist aktuelnog predsjednika Hamida Karzaija, kritizirajući nespremnost UN-a da razotkrije izbornu prevaru.
  • Afganistanski predsjednički izbori održani 20. augusta trebali su biti prekretnica u tranziciji te zemlje od 30 godina rata prema stabilnosti i demokraciji, navodi Galbraith u članku.

  • Umjesto toga bili su suprotnost. Najmanje 30 posto Karzaijevih glasova je lažirano, a manje prevare počinjene su i u ime drugih kandidata. U nekoliko pokrajina, uključujući Kandahar, registrirano je četiri do deset puta više glasova nego što se stvarno odazvalo birača, istakao je.

Galbraith, 90-ih godina ambasador SAD-a u Hrvatskoj, u svom članku ističe da je kod lažiranja afganistanskih izbora središnju ulogu odigralo oko 1.500 biračkih mjesta koje naziva "utvarama".

  • Naime, tih 1.500 od ukupno 7.000 birališta bila su na tako nesigurnim mjestima da ih nikada nije posjetio nitko iz Neovisne izborne komisije , afganistanske Nacionalne vojske ili afganistanske Nacionalne policije, navodi Galbraith dodajući kako je bilo jasno da ta birališta neće biti otvorena na dan izbora.

Američki diplomat piše kako je na sastancima s afganistanskim ministrima upozoravao da tih 1.500 birališta treba osigurati ili zatvoriti, jer će stvoriti pomutnju, ali su mu oni osporili pravo uplitanja.

  • Kai Eide (voditelj misije UN-a) mi je naredio da više ne raspravljam o biralištima „utvarama“, piše Galbraith, ističući da je na dan izbora s tih birališta stiglo "stotine hiljada lažnih glasova za Karzaija".

Da će izbori doživjeti havariju moglo se predvidjeti. Za razliku od 2004. kada je izbore proveo UN-a, vođenje je ovaj puta povjereno afganistanskoj Neovisnoj izbornoj komisiji (IEC), čijih je sedam članova imenovao Karzai.

  • Uloga međunarodne zajednice u tehničkoj provedbi izbora bila je značajna, a SAD i druge zemlje dali su za organizaciju 300 miliona dolara, napominje Galbraith.

On u članku objašnjava svoj sukob s posebnim izaslanikom glavnog tajnika UN-a za Afganistan Kai Eideom, oko toga ima li ili ne UN pravo uplitanja u izborni proces, ističući da je "Aide stao na stranu Karzaija", a spominje i da je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon od njega zatražio da ne razgovara s novinarima.

Galbraith upozorava protiv pristajanja na rezultate izbora kakvi su sada, te predlaže održavanje drugog kruga između Karzaija i izazivača Abdulaha Abdulaha, bivšeg afganistanskog ministra vanjskih poslova, pozivajući čelnika misije UN-a da pokaže odlučnost, jer se IEC neće odlučiti za drugi krug.

  • Drugi krug je protuotrov za afganistanska izborna iskušenja, naglašava Galbraith, pozivajući na rješavanje problema iz prvog kruga, kao što je uklanjanje birališta "utvara" i izbornih dužnosnika koji su sudjelovali u lažiranju rezultata.

Američki diplomat upozorava da uskraćivanje drugog izbornog kruga može produbiti etničke i geografske podjele u Afganistanu, jer je Karzai kandidat većinskih Paštuna, a Abdulah politički kandidat Tadžika koji su druga najveća etnička grupa i dominiraju sjeverom zemlje, gdje imaju „de facto“ autonomiju.

Ako Tadžici povjeruju da je njihovom kandidatu prevarom uskraćen drugi krug, mogu prestati priznavati autoritet središnjih vlasti, navodi Galbraith u nedeljnom broju The Washington Posta.