Svijet
21

Peta godišnjica masakra: U Norveškoj odata počast Breivikom žrtvama

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Norveška je odala danas počast ljudima koji su poginuli u bombaškom i oružanom napadu Andersa Breivika u Oslu i na ostrvu Utoji prije pet godina.

Tim povodom održane su crkvene službe i komemoracije za 77 žrtava masakra koji se dogodio 22. jula 2011. godine. Premijer Erna Solberg rekla je da je to bio "jedan od najmračnijih dana u norveškoj historiji" i da će ga se Norvežani uvijek sjećati.

"I dalje vidimo tragove tih terorističkih djela. Oni kojih nema uvijek će nam nedostajati. Vrijeme ne liječi sve rane", rekla je ona na komemoraciji na kojoj su pročitana imena svih ubijenih, prenio je AP.

Solberg, princ Hakon i princeza Mete-Marit položili su vijence ispred zgrade Vlade u Oslu, gdje je Brejvik aktivirao bombu u kombiju i ubio osmoro ljudi. On je potom otišao na ostrvo Utoju i ubio još 69 ljudi iz vatrenog oružja u ljetnjem kampu za mlade.

Pored zvaničnika, službi u katedrali u Oslu prisustvovali su članovi porodica ubijenih, njihovi prijatelji i predstavnici ljevičarske grupe koja je organizovala kamp na Utoji.

Breivik je 2012. godine osuđen za masovno ubistvo i terorizam na kaznu od 21 godine zatvora, koja može biti produžena sve dok se bude smatralo da je on opasan po društvo. Pravni stručnjaci smatraju da će on ostati iza rešetaka do kraja života.