Svijet
0

Pet zemalja EU prešlo s analogne na digitalnu televiziju

FENA
Pet zemalja članica Evropske unije u potpunosti je prešlo s analogne na digitalnu televiziju, a do ciljnog roka 2012. godine gotovo sve članice će u potpunosti napustiti analogni prijenos signala, objavila je u ponedjeljak Evropska komisija.

"Sve više Evropljana uživa u prednostima digitalne televizije. Neke zemlje EU-a su među prvima u svijetu koje su prešle s analognog na digitalno emitiranje. Prijelaz na digitalnu televiziju u Evropi odvija se u predviđenim rokovima, posebice u usporedbi s nekim drugima državama u svijetu. Sigurna sam da će se za dvije godine i druge zemlje EU-a pridružiti onima koje su već prešle na digitalno emitiranje", izjavila je povjerenica za telekomunikacije Viviane Reding.

Pet zemalja članica koje su u potpunosti prešle na digitalnu televiziju su Luksemburg, Nizozemska, Finska, Švedska i Njemačka.

U Belgiji je sjeverna pokrajina Flandrija također prešla na digitalni signal, kao i velik dio Austrije.

Do 2010. to će se dogoditi i u Estoniji, Danskoj, Španjolskoj, Malti i Sloveniji, a ostale zemlje trebale bi preći do 2012. Jedino je Poljska odredila 2015. godinu kao ciljni datum, prenijela je Hina.

Digitalni signal omogućuje bolju kvalitetu slike i tona, veći broj televizijskih i radio postaja i mnoge druge napredne usluge.

Taj način prijenosa podataka bolje koristi radio-električni spektar, čime se njegovi kapaciteti oslobađaju za nove svrhe poput bežičnog širokopojasnog interneta. Stoga se prelaskom na digitalni signal otvara mogućnost za rast telekomunikacijskog sektora, što može pomoći u prevladavanju ekonomske krize, ističe Komisija.