{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pet zemalja EU-a za diplomatsku klimatsku ofanzivu

F
10.9.2009. u 20:49
0
0
Pet zemalja EU-a za diplomatsku klimatsku ofanzivu
0
Pet zemalja EU-a za diplomatsku klimatsku ofanzivu
Foto: Reuters
Velika Britanija, Francuska, Danska, Švedska i Finska suglasile su se u četvrtak da intenziviraju "zelenu diplomaciju" kako bi se na konferenciji u Kopenhagenu u decembru prihvatio ambiciozan globalni klimatski sporazum.
Danski ministar vanjskih poslova Per Stig Moller rekao je da je Evropska unija pokazala vodstvo obavezavši se na 20-postotno smanjenje emisije stakleničkih plinova do 2020. godine, odnosno na 30-postotno smanjenje ako i druge zemlje prihvate slične obveze.

"Vrijeme je da pokažemo isto takvo vodstvo i da osiguramo ambiciozan finansijski paket za najsiromašnije zemlje kako bi se one prilagodile izazovima koje pred njih postavljaju klimatske promjene", rekao je Moller na pres-konferenciji.

"Danas smo se suglasili da surađujemo kako bismo osigurali ambiciozan sporazum u Kopenhagenu", rekao je Moller nakon sastanka s kolegama iz Velike Britanije, Francuske, Švedske i Finske.

Manje od stotinu dana uoči početka konferencije koja se od 7. do 18. decembra održava u Kopenhagenu, Moller je rekao da treba hitno djelovati kako bi se iskoristio pravi trenutak za postizanje globalnog klimatskog sporazuma, prenijela je Hina.

Glavna točka prijepora za postizanje novog sporazuma između bogatih i siromašnih zemalja je pitanje fondova iz kojih bi se financirale mjere za ublažavanje posljedica klimatskih promjena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: