Svijet
0

Pet zapadnih vojnika ubijeno u Afganistanu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Petorica zapadnih vojnika, među kojima su trojica Amerikanaca, ubijeni su u nizu talibanskih napada u istočnom i južnom Afganistanu, saopćili su zvaničnici u ponedjeljak.

Amerikanci su ubijeni zajedno s dvojicom afganistanskih vojnika u talibanskoj zasjedi u ponedjeljak u oblasti Ghazi Abad u istočnoj pokrajini Kunar, u blizni granice s Pakistanom, izjavio je novinarima načelnik oblasne policije, javio je Reuters.

NATO-vi zvaničnici u Kabulu ranije su izjavili da su dvojica vojnika ubijena dok su patrolirali u nedjelju, jedan u napadu u istočnom Afganistanu, drugi na jugu.

NATO nije identifikovao žrtve.

Holandska vojska ipak je saopćila da je tokom noći holandski vojnik ubijen od bombe u južnom Afganistanu.

Vojska je javila da je 30-godišnuji narednik bio u jedinici koja je tragala za eksplozivima u pokrajini Uruzgan kada je eksplodirala improvizirana naprava, izjavio je načelnik generalštaba holandske vojske Dick Berlijn na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija. On je izjavio da je i 23-godišnji kaplar ranjen u toj eksploziji.

Holandija ima oko 1.700 vojnika u Afganistanu.

Nasilje je buknulo u posljednjih 19 mjeseci u Afganistanu gdje je ubijeno više od 100 zapadnih vojnika pod komandom NATO-a i pripadnika američke vojske dok su se borili protiv oživljene pobune pod vodstvom talibana.