Svijet
0

"Pet velikih" i Njemačka bez dogovora o Iranu

FENA
Iran
Iran
Šefovi diplomatija "petorke" i Njemačke razišli su se u ponedjeljak navečer nakon više od tri sata razgovora bez dogovora o rezoluciji o Iranu, saopćili su diplomatski izvori.

"Nismo ulazili u detalje teksta i zadužili smo ambasadore i naše političke direktore o tom pitanju", rekao je novinarima francuski ministar vanjskih poslova Philippe Douste-Blazy.

"Nema još dogovora o tome da bi trebalo donijeti rezoluciju kojom se pozivamo na poglavlje VII Povelje Ujedinjenih naroda, koje otvara put sankcijama i predstavlja posljednje upozorenje za upotrebu sile", rekao je novinarima jedan visoki američki dužnosnik.

"Šanse za dogovor ove sedmice su male", dodao je ovaj zvaničnik koji je želio ostati anoniman.

Šest ministara - SAD-a, Kine, Rusije, Francuske, Velike Britanije, Njemačke, s diplomatskim predstavnikom Evropske unije Javierom Solanom, razmatrali su više od tri sata iranski nuklearni dosje.

Prijedlog rezolucije o Iranu cirkulirao je među članovima Vijeća sigurnosti, ali su Kina i Rusija uvijek izražavale rezerve na pozivanje na poglavlje VII povelje UN-a, koje je 2003. omogućilo SAD-u da zauzme Irak.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov naglasio je nakon sastanka da su se učesnici složili da je "neophodno riješiti iranski nuklearni program političkim i diplomatskim sredstvima".

Nova britanska sekretarica Foreign Officea Margaret Beckett je rekla: "Bio je to značajan i težak sastanak. Moguće je da sankcije budu provedene."

Ne izgovarajući izraz sankcija, šef francuske diplomatije je više govorio o "inicijativama" i "odbrambenim mjerama" koje bi urazumile Iran. "Ako Iran bude surađivao, međunarodna zajednica je spremna učiniti ambiciozne prijedloge, najprije u domenu energije, zatim u komercijalnom i domenu tehnologije, zašto ne i u domenu sigurnosti", objasnio je Douste-Blazy.

"Ako Iran ostane odlučan i ne prihvati da prekine nuklearne aktivnosti, odnosno obogaćivanje urana, uključujući i istraživačke aktivnosti, međunarodna zajednica će predložiti metode odbrane", dodao je on, ne precizirajući prirodu te odbrane.

S obzirom na još veće podjele, SAD su odbacile da predvide sigurnosne garancije za Iran ako on odustane od nuklearnog programa. Nismo spremni da to učinimo ", izjavio je visoki američki dužnosnik.