Turska
0

Pet uhapšenih zbog planiranja napada na premijera

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Turska policija uhapsila je pet osoba osumnjičenih da su planirali napad na premijera Recepa Tayyipa Erdogana, objavio je danas turski list "Miliet".

U južnoj provinciji Adana, u subotu je policija uhapsila ženu koja je imala bliske veze s turskom vojskom i sigurnosnim snagama i koja je odavala informacije četvorici također uhapšenih, piše "Miliet".

Istraga vjeruje da je osumnjičena žena planirala napad na Erdogana prošlog vikenda tokom njegove kampanje u toj turskoj provinciji, prenijela je agencija Reuters.

Hapšenje je potvrdio guverner provincije Adana Ilhan Atis, mada nije precizirao da li su hapšenja povezana s mogućim napadom na Erdogana, a ostalo je nejasno da li su hapšenja povezana sa tzv. istragom Ergenekon.

Reuters podsjeća da se protiv gotovo 90 ljudi, uključujući bivše vojne oficire, vodi sudski spor u Istanbulu zbog pokušaja rušenja Erdoganove vlade i zbog pripadnosti zavjereničnoj, desno od centra grupi pod nazivom Ergenekon.

Agencije navode da turska vlast optužuje terorističku grupu Ergenekon za kovanje zavjere i atentata radi stvaranja socijalnih nemira i izazivanja vojnog udara u Turskoj.