Svijet
0

Pet suđenja u ICTY-u iduće sedmice

FENA
U Haškom sudu (ICTY) od ponedjeljka do četvrtka bit će nastavljeno pet suđenja za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, a u petak sudnice neće raditi zbog praznika Ujedinjenih nacija.

Od ponedjeljka do četvrtka bit će nastavljeno suđenje jednom od zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramushu Haradinaju i dvojici njegovih saradnika koji su optuženi za zločine protiv Srba, Roma i "nepodobnih" Albanaca na Kosovu u periodu od 1. marta do 30. septembra 1998. godine.

Suđenje će od ponedjeljka do četvrtka biti nastavljeno i bivšem zapovjedniku Glavnog štaba Armije Bosne i Hercegovine Rasimu Deliću.

Delić je optužen za ubistvo, okrutno postupanje i silovanje nad hrvatskim i srpskim zarobljenicima od 1993. do 1995. godine u BiH.

Proces će u ponedjeljak biti nastavljen i Jadranku Prliću i petorici visokih dužnosnika hrvatske tzv. "Herceg-Bosne", koji su optuženi za kršenje zakona i običaja rata i za zločine protiv čovječnosti tokom sukoba u BiH.

U haškoj sudnici od utorka će također biti bivši oficiri Vojske RS-a (VRS) optuženi za zločine u Srebrenici jula 1995. - Vujadin Popović, Ljubiša Beara, Drago Nikolić, Ljubomir Borovčanin, Radivoj Miletić, Milan Gvero i Vinko Pandurević.

U utorak i srijedu u sudnici će biti i bivši zapovjednik Sarajevsko-romanijskog korpusa u Vojsci RS-a Dragomir Milošević.

Milošević je optužen za ubistva, teroriziranje i napade na civile snajperskim djelovanjima i granatiranjima Sarajeva.