Drugi krug izbora
85

Pet strategija koje koristi Kilicdaroglu kako bi pobijedio Erdogana

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon obeshrabrujućeg broja glasova u prvom krugu izbora za mnoge njegove pristalice, turski opozicioni kandidat Kemal Kilicdaroglu vodi snažniju kampanju kako bi pobijedio svog rivala turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u drugom krugu izbora u zemlji 28. maja.

Kako bi pobijedio protivnika bivši birokrat Kilicdaroglu koristi pet strategija.

Stav protiv migracije

Kilicdarogluovo predizborno obećanje uvijek je uključivalo povratak sirijskih izbjeglica, ali je njegov stav očvrsnuo nakon glasanja u prvom krugu 15. maja, smatraju analitičari.

Prije glasanja je rekao da će vratiti Sirijce na dobrovoljnoj osnovi u roku od dvije godine.

Tokom kampanje, on je također rekao da će tražiti sredstva Evropske unije za izgradnju domova, škola, bolnica i drugih sadržaja u Siriji i da će potaknuti turske poduzetnike da otvore fabrike i preduzeća kako bi stvorili nova radna mjesta.

Ali nakon glasanja 15. maja, Kilicdaroglu je u govoru 17. maja optužio vladu da nije dozvolila da u zemlju uđe 10 miliona neregularnih migranata.

Kilicdaroglu je upozorio da bi broj migranata mogao porasti do 30 miliona, ne pružajući nikakve dokaze za brojke koje je naveo.

Promjena imidža

Kilicdarogluovo blago držanje pojavilo se kao antiteza Erdoganovom stilu. Tokom kampanje igrao je na svoj domaći imidž, snimajući videozapise iz svoje kuhinje ili radne sobe u Ankari, zasukanih rukava košulje.

Amblem njegove kampanje bio je znak srca formiran rukama, gest koje su njegove pristalice napravile na njegovim skupovima. Međutim, pošto je prošao gore od Erdogana u prvom krugu glasanja počeo je igrati na kartu koja ga dočarava kao "tvrdog lidera", posebno zbog njegovog stava prema sirijskim izbjeglicama.

Kilicdaroglu je također optužio Erdogana za dosluh sa “teroristima” u svom obraćanju 18. maja, nakon što je Erdogan dobio podršku prokurdske stranke u zemlji, Kurdistanske radničke partije (PKK).

Korištenje rivala

Lokalni mediji izvještavaju da uticajni gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu vodi kampanju Kilicdaroglua prije drugog kruga izbora.

Popularni političar je viđen kao Erdoganov potencijalni rival na izborima u maju 2023. godine, mnogi su željeli da on bude predsjednički kandidat CHP-a umjesto Kilicdaroglua.

Imamoglu je izabran za gradonačelnika u martu 2019. godine, što je udar na Erdogana i njegovu Partiju pravde i razvoja (AK Partija), koja je kontrolisala Istanbul 25 godina.

Osporavanje listića

Nakon glasanja u prvom krugu, opozicione stranke u Turskoj prijavile su hiljade neslaganja i nepravilnosti u glasanju.

Nepodudarnosti su, kako su rekli, između onih zabilježenih na biračkim mjestima i glasova unesenih u sistem Vrhovnog izbornog vijeća (YSK).

Muharrem Erkek, zamjenik predsjednika CHP-a, tvrdio je da su glasovi za Kilicdaroglua pogrešno dodijeljeni Muharremu Inceu, koji se povukao iz predsjedničke trke tri dana prije izbora.

Erkek je rekao da su dodatni glasovi dali i Erdoganu, ali nije pružio dokaze.

On je obećao da će pratiti "svaki pojedinačni glas", sugerirajući da će stranka pratiti nepravilnosti od drugog kruga 28. maja.

Oživljavanje baze

Ubrzo nakon što je ishod glasanja 15. maja postao očigledan, Kilicdaroglu je svojim pristalicama rekao:

"Ne očajavajte. Ustaćemo i zajedno izaći na ove izbore. Sigurno ćemo pobijediti na ovim izborima u drugom krugu. Svi će to vidjeti."

Kilicdaroglu je uspio okupiti Turke u savez koji obuhvata nacionaliste, islamiste, sekulariste i liberale, biračku bazu na koju će morati nastaviti da se poziva, uprkos tome što su mnogi postali malodušni nakon glasanja u prvom krugu.