Svijet
0

Pet rudara zarobljeno nakon eksplozije u kazahstanskom rudniku

FENA
Pet rudara ostalo je zarobljeno u rudniku Arcelor Mittala u Kazahstanu u ponedjeljak nakon eksplozije metana, saopćilo je ministarstvo za hitne situacije.

Nije bilo nikakvih izvještaja o povrijeđenima. Ministarstvo navodi u saopćenju da su spasioci na mjestu nesreće kako bi izvukli rudare na površinu.

Ono je javilo da je 95 rudara evakuirano u ranim jutarnjim satima nakon što je eksplozija odjeknula u rudniku ugljena Tentrekskaja, u regiji Karaganda, zbog iznenadnog ispuštanja plina u oknu.

"Akcija spasavanja traje. Nema požara, i to olakšava posao spasiocima", izjavio je nakon sastanka vlade putem telefona Nurlan Nigmatulčnin, guverner Karagande.

Nikolaj Kubrakov, glasnogovornik kazahstanske podružnice Arcelor-Mittala, potvrdio je da rudnik pripada kompaniji ali nije dao nikakve druge detalje.

Kazahstan vrši priotisak na Arcelor-Mittal od eksplozije u januaru u jednom od njegovih kazahstanskih rudnika u kojoj je poginulo 30 rudara.

U eksploziji u drugom rudniku poginula su 43 rudara 2006. U dvije ranije eksplozije, 2002. i u 2004., poginulo je više od 30 ljudi.

Kompanija je saopćila da čini sve kako bi zaštitila svoje radnike. Izvor iz kompanije izjavio je Reutersu prošlog mjeseca da će ona uložiti 263 miliona dolara u ovoj godini na moderniziranju svojih rudnika u Kazahstanu, resursima bogatoj centralnoazijskoj zemlji.

Rudarske nesreće česte su u bivšim sovjetskim republikama gdje je sigurnosna praksa manje rigorozna nego u rudnicima kojima upravljaju zapadne kompanije. Eksplozije u rudnicima ugljena su često rezultat gomilanja metana u oknima.

U petak je 17 rudara u susjednoj Rusiji ostalo zarobljeno nakon odrona u rudniku Lenjin u ugljenom bogatoj regiji Kemerovo. Većina ih je uspjela da se skloni na sigurno, ali su u nedjelju spasioci pronašli tri mrtva rudara.