Slučaj iz 2016. godine
17

Pet osoba u Turskoj osuđeno na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva ruskog ambasadora

V. K.
Trenutak nakon ubistva ruskog ambasadora (Foto: EPA-EFE)
Trenutak nakon ubistva ruskog ambasadora (Foto: EPA-EFE)
Sud u Turskoj osudio je pet osoba na doživotnu kaznu zatvora zbog umiješanosti u atentat na ambasadora Rusije Andreja Karlova u ovoj zemlji 2016. godine, izvijestili su turski mediji.

Osumnjičeni su optuženi za veze sa naoružanim muškarcem Mevlutom Mertom Altintasom, kojeg su turski specijalci ubili nedugo nakon što je pucao u ambasadora Karlova na izložbi fotografija u glavnom gradu Turske 2016. godine.

Prema informacijama sa kojima raspolažu turski mediji, osobe su optužene za odavanje povjerljivih informacija o ruskom ambasadoru, a koje su mogle pomoći napadaču u planiranju atentata. Također, doživotna kazna dodijeljena je i zbog sumnje da su ove osobe direktno naredile ubistvo ruskog ambasadora.

Karlov je imao 62. godine i imenovan je za ambasadora u Turskoj 2013. godine, kada su odnosi između dvije zemlje bili ozbiljno narušeni uslijed ratnih dešavanja u Siriji.

Turski tužioci tokom trajanja postupka, zaključili su da iza ubistva ruskog ambasadora stoji mreža napadača povezanih sa Fethullahom Gulenom. Gulen je ovakve navode odbacio.

Pored pet navedenih osoba, sud u Turskoj je u međuvremenu pokrenuo postupak protiv 28 ljudi iz Gulenove mreže koji su se sumnjičili za umiješanost u ubistvo ambasadora.

Šest osumnjičenih je do sada oslobođeno optužbi, dok je sedmero osuđeno za povezanost sa terorističkim skupinama u ovoj državi, navode turski mediji.

Povodom presude, oglasili su se i iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije te su istakli kako su zadovoljni presudom.

"Zadovoljni smo činjenicom da je pravosuđe u Turskoj donijelo presudu u vezi sa atentatom na ruskog ambasadora. Ovaj događaj je ostavio duboki ožiljak na rusko-turske odnose", naveli u saopćenju iz ruskog ministarstva.