U Indiji
0

Pet osoba stradalo u velikom požaru u zgradi najvećeg svjetskog proizvođača vakcina

A. B.
Pet osoba je poginulo u velikom požaru koji je danas oko 14:20 sati zahvatio Indijski institut za serum (SII) u fabrici za proizvodnju vakcina u indijskom gradu Puneu.

Komesar policije u Puneu Amitabh Gupta je kazao da su pet tijela u potpunosti izgorjela te da je u toku istraga koja će pokazati uzrok požara.

Adar Poonawalla, osnivač i vlasnik SII-ja je naveo da je pogon za proizvodnju vakcine protiv koronavirusa zaštićen te da njega nije zahvatio požar, ali da jeste onog koji proizvodi vakcinu protiv rotavirusa koji najčešće izaziva dijareju kod novorođenčadi i mlađe djece.

On je i potvrdio informaciju o stradalima.

Također su ostala netaknuta i skladišta u kojima se nalazi oko 50 miliona vakcina protiv koronavirusa.

Vatra je zahvatila prostor od trećeg do šestog sprata zgrade na kojem su tijela stradalih i pronađena tako da se sada utvrđuje na kojem je spratu tačno požar izbio.

Veliki broj lokalnog stanovništva se okupio ispred zgrade iznad koje se nadvio veliki gusti dim, a požar je lokalizovan nakon dužeg napora vatrogasnih službi dok je iz zgrade spašeno troje ljudi.

Premijer Indije Narendra Modi se oglasio na Twitteru povodom nesreće navodeći da su njegove misli sa porodicama stradalih te da se moli za brz oporavak svih onih koji su povrijeđeni.

Indijski institut za serum je inače najveći proizvođač vakcina na svijetu. Planira proizvesti milijardu doza vakcina protiv koronavirusa u ovoj godini, piše The India Times.