Svijet
0

Pet optuženih zatvora Guantanama ponosni na svoje akcije u rušenju SAD-a

FENA
Foto: AFP/Pool/File
Foto: AFP/Pool/File
Pet zatvorenika američke baze Guantanama, optuženi za zavjeru u terorističkim napadima 2001., dostavili su sudu dokument u kojem se izjašnjavaju krivima i ponosnima na svoje akcije u rušenju Sjedinjenih Država.

Ovaj dokument, koji su optuženici dostavili u prošli četvrtak, objavio je u utorak sudac vojnoga suda. Dokument potpisuju Haled Sheik Mohammed, mozak navodnih napada od 11. septembra, Ali Abd al-Aziz, Walid ben Attash, Ramzi ben al-Shaiba i Mustapha al-Hawsawi.

Svako mora odgovarati za ratne zločine i oni bi mogli dobiti smrtne kazne, a tokom jedne sudske rasprave u decembru najavili su da će se izjasniti krivima. Ipak, njihovo suđenje je prekinuto u decembru kako se procijenilo psihično stanje dva optuženika.

U tom tekstu od šest strana, koji je dobio Pentagon, nazvanom "Islamski odgovor na devet optužbi vlasti", optuženi oštro kritikuju Sjedinjene Države "da su one ratni zločinci prve klase te pravdaju svoju borbu, braneći svoju zemlju, vjeru i otadžbinu".

Iskaz petorice optuženih ismijava američke vlasti zbog toga što nisu uspjele spriječiti napad i navodi da je SAD kao "teroristički agresor" svojim postupcima isprovocirao smrt oko 3.000 ljudi. Petorica optuženih su nazvali pojedine tačke optužnice smiješnim, ali su dodali da su neke od njih "kao ordenje časti".

"Da li ste mislili da ćemo vas obavijestiti o našim tajnim planovima napada. Okrivite sami sebe i vaš nesposobne obavještajne službe, na njima je odgovornost ne na nama", piše u iskazu.

Između ostalog, kao odgovor na tačku optužnice o napadu na civile, u iskazu petorice optuženih su navedene na američke invazije Afganistana i Iraka, ali i korištenje atomskih bombi u Drugom svjetskom ratu. Na optužbe za ratne zločine optuženi su odgovorili opisujući uvjete u Guantanamu i razne tehnike mučenja kojima su bili podvrgnuti.

"Tražimo da budemo blizu Boga, da se borimo, da vas uništimo i teroriziramo", navodi se u tekstu punom navoda iz Kur'ana.

"Ubiti vas, boriti se s vama, uništiti vas i terorizirati, odgovoriti na vaše napade, djela su koja smatramo velikim i legitimnim zadatkom naše vjere. Sva ta djela nudimo našem Bogu".

"To je još jedan pokušaj ovih zatvorenika da skrenu pažnju javnosti", rekao je u utorak glasnogovornik Pentagona Jeffrey Gordon.