Vremena sve manje
67

Pet imena za kojim se traga: Ko se sve nalazi na nestaloj podmornici

B. H.
Ilustracija: Klix.ba
Ilustracija: Klix.ba
Potraga za podmornicom koja je nestala pokušavajući se spustiti do olupine Titanica u blizini kanadske obale i dalje traje. Kontakt s podmornicom izgubljen je u nedjelju, a poznato je i kojih pet osoba se nalazi na njoj.

Na podmornici se nalaze britansko-pakistanski biznismen Shahzada Dawood i njegov sin Suleiman, britanski milijarder i istraživač Hamish Harding, bivši ronilac Francuske mornarice Paul-Henry Nargeolet te Stockton Rush, izvršni direktor i osnivač kompanije OceanGate koja i organizuje ekspedicije do Titanica.

Paul-Henry Nargeolet

Paul-Henry Nargeolet
Paul-Henry Nargeolet

Porodica Paula-Henrija Nargeoleta, iskusnog francuskog ronioca s dugogodišnjim iskustvom u istraživanju Titanica, saopćila je da se i on nalazi na nestaloj podmornici. Nargeolet je voditelj podvodnog istraživanja u kompaniji RMS Titanic Inc., koja ima ekskluzivna prava na spašavanje predmeta s olupine.

Prema službenoj biografiji koja je objavljena na web stranici kompanije, Nargeolet je do sada 35 puta zaronio do olupine i bio odgovoran za izvlačenje 5000 predmeta. Također je proveo 22 godine u francuskoj mornarici.

Hamish Harding

Hamish Harding
Hamish Harding

Action Aviation, kompanija koja pripada britanskom milijarderu i istraživaču Hamishu Hardingu, objavila je da se Harding trenutno nalazi na podmornici Titan. Godine 2019., Harding je privukao pažnju svjetskih medija kao član letačkog tima koji je postavio svjetski rekord u najbržem obilasku svijeta preko Južnog i Sjevernog pola.

Sljedeće godine, 2020., postao je jedan od pionira u ronjenju do najdublje tačke Marijanske brazde, poznate kao Challenger Deep, što uključuje sve svjetske okeane. Prošle godine, dobio je nadimak "svemirski putnik" nakon učešća u komercijalnom letu kompanije Blue Origin, koja pripada Jeffu Bezosu.

Shahzad i Suleiman Dawood

Shahzad Dawood
Shahzad Dawood

U obavijesti koju je objavila obitelj Dawood, navodi se da su Shahzad Dawood i njegov sin Suleiman ukrcani na podmornicu koja je krenula prema olupini Titanica. U saopćenju se ističe da su otac i sin krenuli na "putovanje prema olupini Titanica u Atlantskom oceanu".

Suleiman Dawood
Suleiman Dawood

Dawoodovi su istaknuta poslovna porodica iz Pakistana. Njihova kompanija, Dawood Hercules Corporation, jedna je od najvećih korporacija u zemlji, koja se bavi različitim sektorima kao što su energetika, petrohemija, gnojiva, informacijska tehnologija, prehrambena industrija i poljoprivreda.

Stockton Rush

Stockton Rush
Stockton Rush

Jučer je kompanija OceanGate potvrdila da se Stockton Rush, izvršni direktor i osnivač kompanije, nalazi među petero osoba koje su nestale na podmornici. Kompanija nije pružila dodatne informacije o njegovoj ulozi tokom ekspedicije. Rush je postao najmlađi pilot na svijetu s ocjenom za prijevoz mlaznih aviona kada je 1981. u dobi od 19 godina dobio svoju dozvolu na američkom institutu za letenje, dizajnirao je brojne letjelice i podmornice a 2012. godine osnovao je kompaniju Ocean Gate.