Pet godina zatvora Mirsadu Repku

S
Sarajevo-x.com
2.12.2008. u 17:35
0
6
Pet godina zatvora Mirsadu Repku
0
Pet godina zatvora Mirsadu Repku Logor Dretelj
Norveški državljanin Mirsad Repak, porijeklom iz BiH, osuđen je u utorak u Oslu na pet godina zatvora zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u logoru Dretelj 1992. godine.
Sud u Oslu poglasio je 42-godišnjeg Repka krivim za 11 slučajeva protivpravnog zatvaranja i za jedan slučaj nasilja nad srpskim civilima dok je bio pripadnik HOS-a. Repak je, međutim, oslobođen najtežih optužbi za mučenje i silovanje zbog nedostatka dokaza.

On će morati da plati i više od 44.300 eura odštete grupi od osam oštećenih. Tužilaštvo je zatražilo kaznu od 10 godina zatvora i 650.000 eura odštete, dok je odbrana zatražila oslobađanje Repka. Repku, koji je u Norvešku došao 1993. godine, te dobio državljanstvo ove zemlje, sudilo za zločine protiv čovječnosti, ratne zločine, mučenja i silovanja. Sud ga je teretio da je kao pripadnik HOS-a izvršio zločine nad 18 srpskih civila između maja i oktobra 1992. godine u logoru Dretelj na jugu BiH. Suđenje Repku pred sudom u Oslu počelo je u augustu ove godine, a on je pred sudom izjavio da se ne osjeća krivim za te zločine.

Ovo je prvi slučaj suđenja za ratne zločine u Norveškoj još od vremena kad se sudilo Norvežanima koji su sarađivali sa nacistima.


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: