Svijet
45

Pet godina poslije: Predviđanja Gadafijevog sina o strašnoj budućnosti Libije već se ostvarila

Klix.ba
Seif al-Islam (Foto: EPA)
Seif al-Islam (Foto: EPA)
Kada je 2011. godine u istočnim dijelovima Libije izbio oružani ustanak sin Muamera Gadafija Seif al-Islam na državnoj televiziji je pozvao sunarodnjake da odustanu od borbe upozorivši ih šta bi se moglo desiti sa Libijom.

Seif al-Islam je na državnoj televiziji govorio 40-ak minuta, a većina njegovih predviđanja o strašnoj budućnosti Libije već su se ostvarila.

Tako je predvidio da će u Libiji vladati nesigurnost, potpuni haos i bezvlašće. Tada je Seif al-Islam govorio da će mnogi Libijci poginuti, da će Zapad intervenirati ali i da će ekonomija doživjeti kolaps jer će prestati eksploatacija nafte.

Upozorio je i da bi u mnogim dijelovima zemlje na vlast mogli doći teroristi, da će mnogi Libijci biti primorani napustiti svoje domove, ali i da bi se zemlja ponovo mogla podijeliti na najmanje tri područja koja bi bila suprotstavljena.

Danas je proizvodnja nafte u Libiji smanjenja na 400.000 barela dnevno (prije izbijanja sukoba proizvodnja je bila na nivou od 1,65 miliona barela) ali i od tog dijela proizvodnje građani imaju malo koristi.

Libija je već danas faktički podijeljena zemlja na oblasti Tripolitaniju, Cyrenaicu i Fezzan, a plemenski sukobi ne prestaju.

Smatra se da danas u Libiji naoružane grupe posjeduju oko 20 miliona komada oružja što dovodi do potpune nesigurnosti, otmica i sve češćih ubistava.

Također, nakon Sirija i Iraka, IDIL najjače uporište ima upravo na sjeveru Libije dok Al-Kaida djeluje na jugu zemlje.

Sigurno da je Sei al-Islam brani prvenstveno režim svoga oca ali je također činjenica da su skoro sva njegove predviđanja već ostvarena.