Svijet
0

Pet godina od pada aviona sa poljskim zvaničnicima

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Poljskoj se danas obilježava pet godina od pada aviona i pogibije predsjednika Leha Kačinskog i 95 članova delegacije koja je putovala u Rusiju.

To je bila najveća katastrofa koja je zadesila poljsku državu poslije Drugog svjetskog rata i događaj koji je produbio zategnute odnose između dvije susjedne slovenske zemlje.

Veći dio poljske javnosti vjeruje državnim istražnim organima, koji smatraju da su za pad aviona odgovorni piloti, jer su pokušali da slete po gustoj magli u Smolensku.

Poljski istražioci smatraju da dio krivice snose i ruski kontrolori leta zbog lošeg navođenja, a brat Kačinskog vjeruje da su za pad aviona odgovorne ruske vlasti.

Ova tema ponovo je aktuelizovana ove sedmice, kada su u medije procurili transkirpti razgovora iz pilotske kabine neposredno prije pada aviona.

Transkirpti su otkrili da se u kokpitu nalazio jedan general vazduhoplovstva i da je vršio pritisak na pilote da izvrše opasno slijetanje, što ne ide u korist teoriji o namjernom obaranju aviona, prenio je AP.

Predsjednikova kćerka Marta Kačinski, koja je u katastrofi izgubila i majku, položila je cvijeće na njihovom grobu u Krakovu.

Aktuelni predsjednik Bronislav Komoroski, premijer Eva Kopač i ostali najviši rukovodioci prisustvovali su memorijalnoj vojnoj ceremoniji u Varšavi.

Predsjednik parlamenta Radek Sikorski položio je vijenac u memorijalnom centru u glavnom gradu za 18 poljskih poslanika koji su poginuli 10. aprila 2010. godine.