Skup u Njemačkoj
12

"Pet do 12" za bolji odnos države prema dijaspori

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
SSD BiH traži da vlasti BiH pravno regulišu dopunsko obrazovanje na maternjem jeziku za djecu iz BiH u inozemstvu i omogućavanje da i državljani BiH koji žive u svijetu budu popisani na narednom popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini.

U poznatom njemačkom turističkom gradiću Bad Liebenzell, četrdesetak kilometara udaljenom od Štutgarta, od 9. do 11. novembra 2012. godine održan je sastanak Glavnog odbora Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine i tribina, na temu “Bosna i Hercegovina i njena dijaspora – pet do 12”.

Sastanak i tribina održani su u prostorijama “Haus des Grafen”, a odličan domaćin i organizator bili su Consulting MEDICAL CARE GROUP, njemačke korporacije iz Sindelfingena (Štutgart), čiji je vlasnik i predsjednik Upravnog odbora uspješni Bosanac Sead Graf Kozličić von Tinj i asocijacija građana BiH u SR Njemačkoj, na čelu sa Savezom bosanskih dopunskih škola u ovoj zemlji čiji je predsjednik Haris Halilović, potpredsjednik Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine.

Impozantnom skupu krovne organizacije dijaspore Bosne i Hercegovine, osim predstavnika dijaspore Bosne i Hercegovine iz Velike Britanije, Švicarske, Švedske, Danske, Slovenije, Irske, Hrvatske, Austrije, Njemačke, Norveške i Italije, prisustvovali su, i: predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH - Ruzmira Tihić-Kadrić, pomoćnica ministra, Ivica Zadro, šef kabineta ministra Damira Ljubića i Ana Judi, šefica Odsjeka za saradnju sa klubovima i udruženjima iseljenih bh. građana, Dag Džumrukčić, konzul BiH u Štutgartu, Šemsudin Dedić, poslanik u Parlamentu FBiH, Emdžad Galijašević, novoizabrani načelnik općine Bihać, Josip Juratović, član njemačkog parlamenta, Gari Pavković, šef Ureda za integracija grada Štutgarta, Mićo Ćetković i Milorad Jancer, predsjednik i sekretar Saveza srpskih udruženja u SR Njemačkoj Bosanci i Hercegovci, uspješni biznismeni iz Minhena, Manhajma, Štutgarta, Ulma, Švebiš Gmunda, Bad Liebenzella, Sinelfingena, Erdinga i Hajlbrona, predstavnici klubova, udruženja i vjerskih zajednica građana BiH u SR Njemačkoj, i mnogi drugi, navodi se u saopštenju SSD BiH.

Glavne teme sastanka GO SSD BiH i tribine “Bosna i Hercegovina i njena dijaspora – 5 do 12” bile su odnos vlasti BiH prema njenoj dijaspori, a zaključak je da taj odnos treba biti mnogo bolji, intenzivniji i konkretniji.

Na najvećem skupu predstavnika dijaspore BiH koji je održan ove godine u Njemačkoj istaknuto je da bh. dijaspora izražava čuđenje višegodišnjim indolentnim odnosom vlasti u BiH prema više od milion i po svojih građana koji žive u svijetu i koji su jedan od njenih najvećih potencijala, ulagača i koji su spremni da se još više angažuju u njen ekonomski razvoj ako se za to naprave zakonske pretpostavke, stoji u saopštenju.

Kao pozitivan primjer dobre saradnje dijaspore i institucija BiH na sastanku u Njemačkoj istaknuto je samo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Bh. dijaspora zahtijeva da vlasti u BiH sprovedu u praksi odluke koje su već same donijele: pravno regulisanje dopunskog obrazovanja na maternjem jeziku za djecu iz BiH u inozemstvu, statut nastavnika i koordinatora u dopunskim školama, otvaranje Kulturno-informativnih centara u zemljama sa velikim brojem dijaspore, pojednostavljenje učestvovanja državljana BiH u dijaspori na izborima u BiH, aktivnije uključivanje države u organizovanje bh. dijaspore, podsticanje njenog boljeg organizovanja i omogućavanje da i državljani BiH koji žive u svijetu budu popisani na narednom popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini koji je planiran naredne godite. Traži se da popis stanovništva u BiH bude izvršen u ljetnim mjesecima, kada se veliki broj državljana BiH nalazi na godišnjim odmorima u domovini, apeluju iz SSD-a BiH.

U dijaspori Bosne i Hercegovine postoji veliki broj veoma uspješnih privrednika državljana BiH ili onih koji su porijeklom iz BiH. Dijaspora BiH je spremna da ulaže u BiH i pomogne njen privredni razvoj, ali se u samoj BiH za to moraju stvoriti zakonske pretpostavke i regulative kako bi ulaganje bilo stimulisano i moguće.

Osim sastanka i tribine o BiH skup predstavnika dijaspore BiH u Njemačkoj i predstavnika vlasti iz Bosne i Hercegovine koji je održan u Baden Liebenzellu imao je i niz drugih sadržaja, susreta privrednih delegacija iz BiH, Turske i Njemačke, interesantnih izlaganja i prijedloga predstavnika GO SSD BiH, domaćina, predstavnika njemačkog parlamenta, a svojim obraćanjem prisutnima i pozivom na saradnju posebno je oduševio novoizabrani načelnik općine Bihać, Emdžad Galijašević, stoji na kraju saopštenja SSD-a BiH.