Svijet
0

Pet bivših američkih državnih sekretara traži zatvaranje Guantanama

FENA
Zatvaranje zatvora u Guntanamo Bayu poboljšat će američki ugled u svijetu, saopćilo je pet bivših američkih državnih sekretara. Bivši sekretari - Henry Kissinger, James Baker, Warren Christopher, Madeleine Albright i Colin Powell - učestvovali su na okruglom stolu na Univerzitetu Džordžije, nudeći "nepristrasni savjet" novoj administraciji, javile su u petak novine Journal-Constitution u Atlanti, prenosi UPI.

"Naš ugled u inostranstvu značajno je opao", izjavio je Powell, koji je bio državni sekretar u vrijeme kada je zatvor otvoren. "Možda je ova administracija govorila malo preoštro na jednostran način", kazao je.

Zatvaranje zatvora bio bi signal "da se sada vraćamo našem tradicionalnom, poštovanom bavljenju ljudima koji su moguće počinili zločine", izjavio je Powell.

Predsjednički kandidati - demokrati Hillary Clinton i Barack Obama i republikanac John MCain - pozvali su na zatvaranje Guantanama.

Kissinger je izjavio da nisu sve kritike rezultat američkih akcija.

"Neke od njih došle su uslijed strukturnih promjena u drugim dijelovima svijeta", kazao je.

Pet bivših visokih zvaničnika također se složilo da bi Sjedinjene Države trebale razgovarati sa svojim neprijateljima, među kojima je i Iran.

"Moramo shvatiti šta diplomatija zaista znači. To je razgovor s vašim neprijateljem", izjavila je Albright.