Svijet
0

Pet balkanskih država tražilo ponovno pokretanje bugarske nuklearne elektrane

Sarajevo-x.com
Evropska unija je odbila zahtjev balkanskih zemalja za ponovnim pokretanjem dva reaktora nuklearne elektrane Kozloduy u Bugarskoj radi smanjenja nestašice električne energije u regionu.

Pet zemalja je u ponedjeljak tražilo od EU da dopusti Bugarskoj da nastavi sa proizvodnjom električne energije u jedinicama tri i pet nuklearne elektrane.

Reaktori, koji su proglašeni nesigurnim od strane EU, su zatvoreni 1. januara u sklopu programa ulaska Bugarske u EU. Sada Bugarska tvrdi da su oni sigurni i da mogu obezbijediti potrebnu količinu električne energije za Balkan.

Evropska Komisija je objavila da nije još razmatrala balkanski prijedlog, ali je Ferran Tarradellas, glasnogovornik evropskog komesara za energiju, izjavio za BBC da se uslovi nisu promijenili. On je dodao da je EU već dala Bugarskoj stotine miliona eura pomoći, da bi ublažila posljedice zatvaranja elektrane.

Šef delegacije Evropske Komisije u Bugarskoj, Michael Humphreys, je priznao da je odluka Bugarske da zatvore dva reaktora, koje je izgradio Sovjetski Savez, bila teška. On je ipak dodao da bi "bilo kakav zahtjev za promjenom odluke bio neprihvatljiv, jer bi to onda zahtijevalo ulazak u nove pregovore o pristupu EU, a 27 vlada i parlamenata članica EU je već ratificiralo ugovor o ulasku Bugarske u EU".

Bugarska, Srbija, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, Albanija i Hrvatska su zahtijevale da se ponovo pokrenu reaktori nuklearne elektrane u Bugarskoj.