Svijet
0

Pešmerge traže da im zemlje EU-a pošalju helikoptere i teško oružje

Anadolija
Sekretar ureda za unutrašnju sigurnost u Regionalnoj kurdskoj upravi na sjeveru Iraka (IKBY) Masrour Barzani izjavio je da jedino jedinice Pešmergi u direktnoj borbi mogu poraziti militante terorističke organizacije IDIL.

Na sastanku u Briselu, Barzani je od zemalja članica Evropske unije (EU) zatražio pomoć u teškom naoružanju, finansijsku pomoć kao i političku podršku. Naglasio je kako pomoć pojedinih zemalja EU-a pešmergama u lakom naoružanju nije dovoljna u borbi protiv militanata IDIL-a. Tom prilikom je tražio da zemlje članice EU-a pošalju pešmergama helikoptere i teško naoružanje.

“Protiv IDIL-a se borimo za izgradnju slobodnog svijeta, ali slobodne zemlje nam ne pružaju potrebnu opremu. Ako želite da se savlada ova teroristička prijetnja i ako želite da se u vašim prijestolnicama ne dogode teroristički napadi, morate sarađivati sa zemljama regiona”, rekao je Barzani.

Na kraju je naglasio kako se IDIL i režim predsjednika Bashara al-Assada međusobno pomažu. Dodao je i kako je Regionalna kurdska uprava na sjeveru Iraka, u slučaju potrebe, spremna da pošalje dodatne jedinice Pešmergi u Kobani.