{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pešmerge traže da im zemlje EU-a pošalju helikoptere i teško oružje

A
4.11.2014. u 15:39
0
23
Pešmerge traže da im zemlje EU-a pošalju helikoptere i teško oružje
0
Pešmerge traže da im zemlje EU-a pošalju helikoptere i teško oružje
Sekretar ureda za unutrašnju sigurnost u Regionalnoj kurdskoj upravi na sjeveru Iraka (IKBY) Masrour Barzani izjavio je da jedino jedinice Pešmergi u direktnoj borbi mogu poraziti militante terorističke organizacije IDIL.
Na sastanku u Briselu, Barzani je od zemalja članica Evropske unije (EU) zatražio pomoć u teškom naoružanju, finansijsku pomoć kao i političku podršku. Naglasio je kako pomoć pojedinih zemalja EU-a pešmergama u lakom naoružanju nije dovoljna u borbi protiv militanata IDIL-a. Tom prilikom je tražio da zemlje članice EU-a pošalju pešmergama helikoptere i teško naoružanje.

“Protiv IDIL-a se borimo za izgradnju slobodnog svijeta, ali slobodne zemlje nam ne pružaju potrebnu opremu. Ako želite da se savlada ova teroristička prijetnja i ako želite da se u vašim prijestolnicama ne dogode teroristički napadi, morate sarađivati sa zemljama regiona”, rekao je Barzani.

Na kraju je naglasio kako se IDIL i režim predsjednika Bashara al-Assada međusobno pomažu. Dodao je i kako je Regionalna kurdska uprava na sjeveru Iraka, u slučaju potrebe, spremna da pošalje dodatne jedinice Pešmergi u Kobani.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: