Svijet
0

Pešmerge na putu ka Mosulu oslobodili 60 sela od IDIL-a

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Pripadnici kurdskih oružanih snaga pešmerge u posljednjih mjesec dana su oslobodili od terorističke organizacije IDIL više od 60 sela i nastavljaju da se kreću prema iračkom Mosulu.

Zapovjednik jedinice Pešmergi pukovnik Ziryan Seyh Vesani kazao je za AA da su u posljednja dva dana zauzeli još tri sela te da su napredovali deset kilometara.

Vesani je naveo da je u sukobima ubijeno 300 pripadnika IDIL-a te da su zaplijenili i veliki broj vojnih vozila.

Istakao je da se nalaze na 40 kilometara od Mosula.

"Ratujemo sa oružjem koje su nam poslale Francuska i Njemačka. Preuzeli smo kontrolu nad više od 60 sela oko Mahmura u blizini Mosula. Ako dobijemo naređenje možemo izvesti i operaciju u Mosulu", pojasnio je Vesani.

S druge strane, pešmerge su pripremile i veliku operaciju u cilju oslobađanja grada Sincara, zapadno od Mosula, koji su u avgustu zauzeli pripadnici IDIL-a.

Hiljade lokalnih jezida, pripadnika specifične religijske zajednice i etnički Kurdi, koji su većinsko stanovništvo u Sincaru, su izbjegli u mjesto Zaho u Dohuku.

Predsjednik Kurdske demokratske partije (KDP) u mjestu Seyhan Ali Avni kazao je da su po naređenju predsjednika Kurdske regionalne uprave u Iraku Mesuta Barzanija, izvršili pripreme u cilju oslobađanja Sincara od pripadnika IDIL-a.

Poslanik jezida u iračkom Parlamentu Mahma Halil kazao je da su se pripadnici IDIL-a počeli povlačiti prema Mosulu.

"Sigurnosne snage su se stacionirale na 17 kilometara od Sincara. Sincar će biti oslobođen uz saradnju i zajedničku koordinaciju američkih ratnih aviona, naoružanih jezida i pešmergi", pojasnio je Halil.