Pakistan
0

Pervezu Mušrafu zabranjeno da napusti zemlju

FENA
Pervez Mušaraf
Pervez Mušaraf
Pakistan je u subotu zabranio bivšem predsjedniku Pervezu Mušarafu da napusti zemlju, nakon što mu je sud zabranio putovanja u inozemstvo, javili su državni mediji. Mušaraf se vratio u Pakistan nakon što je proveo četiri godine u samonametnutom egzilu i trenutno se suočava s nekoliko sudskih procesa, uključujući i onaj po optužbi da nije pružio dovoljnu zaštitu bivšoj premijerki Benazir Buto, koja je ubijena u samoubilačkom napadu 2007. godine, prenosi Xinhua.

Sud u Karačiju produžio je njegov boravak na slobodi uz kauciju na osnovu tvrdnje njegovih advokata da će se bivši vojni vladar natjecati na izborima. Njemu je, ipak, zabranjeno da napušta zemlju bez sudske dozvole.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u subotu je izdalo direktivu imigracijskim vlastima da stave Mušarafovo ime na Kontrolnu listu zabrane putovanja, javio je Pakistanski radio.

Ministarstvo unutrašnjihh poslova poslalo je notu Saveznoj istražnoj agenciji (FIA), zaduženoj za bavljenje imigracijskim pitanjima.

Musharraf sada predvodi vlastitu stranku, Svepakistansku muslimansku ligu (APML), koja će se natjecati za mjesto u parlamentu na izborima koji će biti održani 11. maja.