Condoleezza Rice
0

Pervez Musharraf - prijatelj Sjedinjenih država

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Netom nakon što je pakistanski predsjednik Pervez Musharraf podnio ostavku, američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je da će Sjedinjene Države i dalje surađivati s pakistanskom vladom u borbi protiv terorizma.

Condoleezza Rice je Musharrafa nazvala prijateljem Sjedinjenih Država i pohvalila njegovu predanost ratu protiv islamskog ekstremizma. Rekla je da je predsjednik Musharraf odabrao ključni put borbe protiv talibana, al-Qaide i ostalih ekstremista koji prijete sigurnosti Pakistana i njegovih susjeda.

Državna tajnica Rice je dodala da će Sjedinjene Države i dalje zahtijevati od pakistanskih političkih čelnika da se usredotoče na zaustavljanje širenja ekstremizma, borbu s nestašicom hrane i energenata te poboljšanje gospodarske stabilnosti.

Podnošenjem ostavke predsjednik Pakistana Pervez Musharraf okončao je devet burnih godina na vlasti. Musharraf se, kako se navodi, odlučio na takav korak kako bi izbjegao izglasavanje nepovjerenja u parlamentu. U govoru koji je direktno prenosio pakistanski radio, sada već bivši predsjednik Pakistana je, pored ostalog, istakao da nije učinio ništa pogrešno, i zahtjeve za uklanjanjem s položaja je nazvao neosnovanim. Musharraf je također branio politiku koju je vodio i odluke koje je donosio tokom tih devet godina, odnosno otkako je vojnim udarom 1999. godine preuzeo vlast i sa pozicije predsjednika tadašnje pakistanske vlade zbacio Nawaza Sharifa.

Kratko nakon govora Musharrafa, u mnogim dijelovima Pakistana izbilo je slavlje.

Još uvijek nije jasno da li će Musharraf ostati u Pakistanu, ili će napustiti zemlju. Funkciju i dužnosti predsjednika Pakistana privremeno će obavljati predsjedavajući pakistanskog Senata Muhammed Mian Sumro.

Indija, tradicionalni politički rival, smatra da je ostavka Musharrafa unutarnja stvar Pakistana, dok iz afganistanskog ministarstva vanjskih poslova izražavaju nadu da će povlačenje jakog pakistanskog predsjednika pomoći jačanju demokracije u Pakistanu. Kabul, kako prenosi Glas Amerike, favorizira stabilnu pakistansku vladu zasnovanu na vladavini i poštivanju zakona.