Svijet
0

Pervez Musharraf danas u Parizu

FENA
Predsjednik Pakistana Pervez Musharraf u utorak će u Parizu razgovarati s francuskim kolegom Nicolasom Sarkozyjem, u okviru osmodnevne evropske turneje koja ga je već odvela u Bruxelles, sjedište NATO-a i Evropske unije.

U Bruxellesu je Musharraf nastojao da ublaži zabrinutost da bi nestabilnost u Pakistanu mogla da dovede do toga da vlasti izgube kontrolu nad nuklearnim oružjem.

U razgovoru s predstavnicima Evropskog parlamenta, pakistanski lider je podvukao da je oružje u sigurnim rukama. Zatražio je pomoć u borbi protiv terorizma i odbacio tvrdnje da pojedini elementi pakistanske vojske sarađuju sa ekstremistima.

Također je pozvao Zapad da njegovoj zemlji ne postavlja nerealne standarde zaštite ljudskih prava.

Zapad je, po njegovim riječima, opsjednut demokratijom, a nedostaje mu strpljenje.

EU je, sa svoje strane upozorila predsjednika Musharrafa da predstojeći opći izbori u Pakistanu, odgođeni zbog ubistva opozicione liderke Benazir Bhutto, moraju da budu slobodni i pošteni.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana podvukao je da od tog kriterija zavisi nivo buduće saradnje Bruxellesa i Islamabada.

Uoči dolaska predsjednika Musharrafa u Pariz, portparol Nicolasa Sarkozyja je istakao da će on svom gostu jasno staviti do znanja da su slobodni, transparentni i sigurni izbori jedini pravi odgovor na terorizam, javio je BBC.

Predsjednik Musharaf iz Pariza putuje na Svjetski ekonomski forum u švicarskom gradiću Davosu, a potom će doputovati u London.