Svijet
1

Peru: Policija uhapsila 12-godišnjaka, plaćenog ubicu i predvodnika bande

Klix.ba
U Peruu je uhapšen najmlađi plaćeni ubica ikada. Riječ je o 12-godišnjem dječaku Nabilu Blancu Cerdi koji je osumnjičen za ubistvo pripadnika lokalne bande i policajaca te za ranjavanje dvojice bandita.

Nabil Blanco Cerda i nekoliko njegovih pomagača, također tinejdžera, uhapšeni su u Chinchau, u pokrajini Ica.

Policija je saopćila da je dječak pripadao bandi koja je zapucala u jednom lokalnom kafiću, pri tome ubivši muškarca iz suparničke bande i ranivši dvojicu, a dok su bježali ubili su i jednog policajca.

Dječaka i još dvojicu 16-godišnjaka "regrutirao" je Edwin Lopez Gabriel, mafijaški vođa koji je poznat i pod imenom Loco Peluza.

Policija je saopćila da je Gabriel osnovao sindikat kako bi prikrio svoje kriminalne aktivnosti, a bandu je koristio kako bi zastrašivao biznismene i prisiljavao ih da plate vrtoglave sume za zaštitu i eliminaciju konkurencije.

Njegova banda sijala je strah i trepet na ulicama Chincha, dilala drogu i iznuđivala novac, a povezana je i sa još najmanje četiri ubistva i više od 30 oružanih napada.

U akciji policije uhapšeno je 16 osoba, ali sve je šokirala vijest da je 12-godišnjak predvodio bandu koja je sijala strah i smrt.