Budući predsjednik
0

Peru: Humala proglasio pobjedu na izborima

FENA
Ollanta Humala
Ollanta Humala
Ljevičarski nacionalista Ollanta Humala (48), prema nezvaničnim rezultatima drugog kruga predsjedničkih izbora u Peruu, vodi i mogao bi biti budući predsjednik te zemlje.

On se u nedjelju navečer faktički već proglasio pobjednikom predsjedničkih izbora u Peruu.

"Sve ukazuje na to da smo pobjedili na izborima", izjavio je on u Limi, prenosi Reuters.

"28. jula preuzet ću dužnost predsjednika svih Peruanaca", dodao je on u izjavi novinarima.

Prema nezvaničnim rezultatima drugog kruga predsjedničkih izbora, održanim u nedjelju, Humala je dobio 52 posto glasova, i time oko četiri posto više od protivnice, konzervativne političarke Keiko Fujimori.

Fujimori je obećala da će eventualni poraz priznati, ali da najprije želi sačekati zvanične rezultate.

Nacionalna izborna komisija ONPE potvrdila je pobjedu Humale. Do sada su objavljeni rezultati glasanja u gradskim izbornim jedinicama. U gradovima je Fujimori, prema istraživanjima, imala veći broj pristalica.

Prema rezultatima s 78,30 posto glasačkih mjesta, Humala je, međutim, dobio 50,08 posto glasova, a Fujimori 49,91. Pošto se radi o gradskim sredinama u kojima su izbrojani glasovi, gotovo je sigurno da će Humalla povećati vodstvo kada krene prebrojavanje glasova iz ruralnih dijelova zemlje.

Humala se drugi put kandiduje za predsjednika, poslije poraza u drugom krugu izbora 2006. godine, kada ga je pobjedio Alan Garcia.

Humala se vezuje za venecuelanskog antizapadno orijentisanog lidera Hugu Chaveza, a tridesetšestogodišnja Fujimori nosi sopstveno porodično breme optužbi za korupciju.

I Fujimori i Humala dobili su podršku u prvom krugu zahvaljuujući obećanju da će se boriti protiv siromaštva u kome, uprkos rekordnom ekonomskom rastu, podstaknutom izvozom minerala, još živi oko 30 posto od 29 miliona stanovnika.

Druga ključna pitanja predizborne kampanje su sigurnost i korupcija.

Otac Keiko Fujimori, bivši peruanski lider Alberto Fujimori, služi kaznu od 25 godina zatvora za korupciju i kršenja ljudskih prava u borbi protiv gerilaca Svijetlog puta tokom svoje desetogodišnje vladavine od 1990-2000. godine

Pošto se okružila očevim saveznicima, Keiko nije uspjela da uvjeri mnoge birače da neće slijediti njegov put i pokušavati da ga oslobodi, ali je uspjela da privuče investitore, većinu medija i bivše konzervativne kandidate obećanjem da će se držati modela slobodne tržišne ekonomije i održati privredni rast.

Humala, koji je indijanskog porijekla, kao i 80 posto Peruanaca, obećao je ravnopravniju raspodjelu bogatstva zemlje, naročito na jugu gdje 60 posto stanovnika živi u siromaštvu, ali svaki porast njegove popularnosti se negativno odražava na berzu u Limi.

On je na ovim izborima pokušao da se distancira od Chaveza i da se prikaže kao predstavnik umjerene ljevice, poput one u Brazilu.