Svijet
0

Peretz razmatra izgradnju zida duž egipatske granice

FENA
Amir Peretz; Foto: AP
Amir Peretz; Foto: AP
Izraelski ministar odbrane Amir Peretz razmotrit će mogućnost izgradnje sigurnosnog zida duž izraelsko-egipatske granice, nakon palestinskog samoubilačkog napada u Eilatu, na jugu Izraela, izjavila je u utorak jedna od njegovih glasnogovornica.

"Peretz je tokom posjete Eilatu rekao zvaničnicima općine da namjerava što je moguće prije razmotriti eventualnu izgradnju sigurnosnog zida duž granice s Egiptom", rekla je ona.

"On je također naredio da se pojačaju mjere zaštite duž ove granice čak i prije ovog napada u kojem su poginule tri osobe i samoubica", rekla je ona.

Izraelski ministar unutarnje sigurnosti Avi Dichter je izjavio da je samoubica ušao u Eilat preko Egipta.

General Doron Almong, komandant vojnog regiona juga Izraela, usprotivio se izgradnji takvog zida. "Naš problem na ovoj granici su informacije i bilo bi razumnije tu postaviti radare za uzbunu".

Prema glasnogovorniku policije Mickeyu Rosenfeldu "specijalne policijske snage i pogranične jedinice su zadužene da patroliraju duž 240 km granice, koja je praktično otvorena između Izraela i Egipta".

"One imaju za cilj borbu protiv terorističkih mreža i sprečavanje aktivnosti krijumčarenja oružja i droge kao i mreže prostitucije", rekao je on.

Policija, koja koristi dronove i helikoptere za nadzor granice, saopćila je da je u tom sektoru uhapsila 5.600 ljudi u 2005. godini.