Svijet
0

Peretz: Izrael će proširiti ofanzivu u Libanu

FENA
Izraelski ministar odbrane, Amir Peretz sa vojnicima; Foto: Reuters
Izraelski ministar odbrane, Amir Peretz sa vojnicima; Foto: Reuters
Izraelski ministar odbrane izjavio je u ponedjeljak kako će njegova zemlja proširiti svoje napade na Hezbollahove gerilce u Libanu, uništavajući nade da bi se 48-satni prekid zračnih udara mogao pretvoriti u trajno primirje.

Granica s Libanom bila je mirna u ponedjeljak, pola dana nakon izraelskog prekida zračnih udara, koji je objavljen nakon što je skoro 60 civila ubijeno u izraelskom bombardiranju libanskog sela Qana u nedjelju. Napad je doveo do zahtjeva širom svijeta za trenutnim prekidom vatre, javio je AP.

Dok je Hezbollahov lider nagovijestio kako bi gerilska grupa također mogla prekinuti s napadima, američka državna tajnica Condoleeza Rice zatražila je od Vijeća sigurnosti UN-a da uredi sporazum o prekidu vatre do kraja sedmice koji bi uključivao i formiranje međunarodnih snaga kako bi pomogle libanskim snagama da kontroliraju jug Libana.

Izraelski ministar odbrane Amir Peretz, međutim, jasno je stavio do znanja tokom obraćanja parlamentu da Izrael neće pristati na trenutni prekid vatre i kako planira proširiti svoju operaciju u Libanu.

"Zabranjeno je pristati na trenutni prekid vatre", poručio je Peretz parlamentu, dok ga je nekoliko arapskih poslanika prekinulo i zatražilo trenutni prekid ofanzive. "Izrael će proširiti i osnažiti svoje aktivnosti protiv Hezbollaha", odgovorio je Peretz.

[SLIKA]1[/SLIKA] Amir Peretz

Vodeći izraelski ministri trebali bi raspravljati o širenju kopnene operacije vojske tokom sastanka koji će se održati u ponedjeljak u popodnevnim satima, dok je na hiljade pripadnika rezervnog sastava vojske obučavano za mogućnost da bude poslano u Liban kako bi učestvovali u borbama, koje su ušle u dvadeseti dan.

Ostalo je nejasno da li će visoki ministri odobriti širu kopnenu ofanzivu tokom sastanka, izjavili su vojni zvaničnici koji su tražili da ostanu anonimni jer nisu bili ovlašteni da se obraćaju medijima.