Svijet
0

Peres traži od Obame odgađanje direktnih pregovora s Iranom

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Predsjednik Izraela Shimon Peres smatra da bi izabrani američki predsjednik Barack Obama morao odgoditi dijalog s Iranom do predsjedničkih izbora u Islamskoj Republici planiranih za juni 2009.

"Nadam se da se to neće desiti prije izbora u Iranu jer bi moglo uticati na rezultate izbora", prenose izraelski mediji izjavu Peresa japanskoj novinskoj agenciji Kyodo.

Izraelski predsjednik je istovremeno odbacio nagađanja da se Izrael namjerava sukobiti s Iranom.

"Izrael jednostavno ne namjerava ići u rat", kazao je Peres, izrazivši uvjerenje da se i Rusija protivi da Iran razvije atomsku bombu, ali je njezin pristup u tome da dijalogom pokuša uvjeriti tu zemlju da se odrekne takvih ambicija.

"Vladimir Putin mi je rekao, a mislim da je rekao mnogim ljudima, da Rusija ne može živjeti s iranskom bombom. Oni su protiv toga, ali misle da mogu to spriječiti razgovorom s Iranom, umjesto pritiskom", kazao je Peres.

Izraelski mediji podsjećaju kako je Obama rekao da se Zapad mora upustiti u "tešku ali direktnu" diplomatiju s Iranom, naglasivši da su prijetnje Teherana Izraelu suprotne svemu u šta SAD vjeruje.

Obamin stav naišao je tokom izborne kampanje na kritike bivše suparnice Hillary Clinton, koju je izabrao za državnu tajnicu.

Očekuje se da će se sadašnji iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad kandidirati na predstojećim predsjedničkim izborima.

Izrael smatra Iran najvećom prijetnjom po svoju egzistenciju jer je Ahmedinedžad pozvao na brisanje Izraela s mape svijeta, prenio je Tanjug.