Svijet
0

Peres kritikovao palestinski plan o priznanju u UN-u

FENA
Shimon Peres
Shimon Peres
Predsjednik Izraela Shimon Peres apelovao je u četvrtak na obnovu pregovora o miru s Palestincima, odbacivši njihov plan da umjesto toga zatraže priznanje u Ujedinjenim nacijama (UN) i označivši takav potez iluzijom.

Peres je u intervjuu za AP ocijenio da je mirovni sporazum moguć u roku od nekoliko mjeseci, uprkos dubokim sumjama na obje strane.

"Na čudan način razlike su više psihološke nago materijalne", kazao je Peres, naglasivši da ne isključuje da, uprkos kratkom vremenu, mogu zaključiti sporazum s Palestincima, prije septembra.

Palestinska strana planira da u septembru zbog zastoja u mirovnim pregovorima traži priznanje državnosti. Peres je međutim upozorio da bi to moglo da im se osveti .

Očekuje se da SAD ulože pravo veta u Vijeću sigurnosti, što bi primoralo Palestince da se vrate u Generalnu skupštinu, gdje će imati većinu, ali gdje odluka neće biti obavezujuća.

"Ostaće na papiru i podstaći će lažne nade", rekao je Peres (87), dobitnik Nobelove nagrade za mir u intervjuu datom povodom početka treće Izraelske predsjedničke konferencije, svoje verzije Davosa, koja će ove ogdine okupiti oko 1.700 ličnosti iz inostranstva.

Među njima će biti kolumbijska pjevačica Shakira, osnivač Wikipedije Jimmy Wales, šef Evropske centralne banke Jean-Claude Trishe uz mnoge svjetske lidere i ministre.

Trodnevni događaj sljedeće nedjelje će se usredsrediti na sutrašnjicu u "jevrejskom životu, svjetskim poslovima, razvoju Izraela u svim oblastima, nauci, tehhologiiji i politici," najavio je Peres.