Svijet
0

Peres: Izrael spreman okončati sukob s Palestincima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izraelski predsjednik Shimon Peres u utorak je tokom historijskoga obraćanja turskom parlamentu naglasio da je Izrael spreman okončati decenijski sukob s Palestincima te "odlučan postići rješenje o dvije države".

On je izrazio zahvalnost turskom narodu koji je otvorio vrata Jevrejima kada su protjerani iz Španije 1492. godine. Primio ih je turski sultan Bajazit II u Otomansku imperiju, preteču moderne Turske, podsjetio je Peres.

"Ovdje su našli dom tolerancije, gdje su mogli slobodno ispovijedati svoju vjeru. Došao sam ovamo da izrazim zahvalnost Turskoj", istaknuo je Peres u govoru na hebrejskom jeziku koji je prevođen na turski.

Turska, danas glavna saveznica Izraela među muslimanskim zemljama, pomagala je Jevrejima, uključujući i turske Jevreje u inozemstvu, koji su bježali pred holokaustom u Drugome svjetskom ratu.

Peres se obratio turskom parlamentu koji ima 550 poslanika a bili su prisutni i Peresov domaćin predsjednik Turske Abdullah Gul i palestinski predsjednik Mahmud Abbas, prenijele su agencije.

Izraelski predsjednik se ranije u utorak sastao s Abbasom u turskoj prijestonici i potpisao sporazum o osnivanju dvije nove industrijske zone na Zapadnoj obali.

To je rezultat rada Foruma Ankara izraelskih, palestinskih i turskih industrijalaca, osnovanog prije dvije godine radi stvaranja ekonomskih mogućnosti na palestinskim teritorijama. Forum predvodi turski predsjednik.

"Nova tržišta će biti dostupna širom regije i svijeta zahvaljujući osnivanju nove zone", rekao je Gul.

Abbas je najavio da će nove industrijske zone biti izgrađene kraj Dženina i u Trakumiji, pokraj Hebrona.