Njemačka
0

Penzioneri oteli finansijskog savjetnika

FENA
Foto: BBC
Foto: BBC
Četiri njemačka penzionera proglašeni su u utorak krivim za otmicu finansijskog savjetnika koga su okrivili za pogrešno ulaganje u imovinu u Sjedinjenim Državama.

Sud je ustanovio da je četvorka, u dobi od 61. do 80. godina, otela Jamesa Amburna i pokušala ga je prisiliti da joj refundira 2,5 miliona eura izgubljenih investicija, prenosi BBC.

Oni su ga oteli iz njegove kuće na zapadu Njemačke i odvezli ga 450 kilometara do južne Bavarske.

On je oslobođen nakon što je uputio tajnu poruku policiji putem faksa u svojoj švicarskoj banci.

Sudija u bavarskom gradu Traunsteinu presudio je, međutim, da je to "spaktukaran slučaj uzimanja pravde u vlastite ruke" i da u Njemačkoj ljudi ne mogu uzimati zakon u svoje ruke.

Oni su proglašeni krivim za razne prekršaje, u obimu od otmice do nanošenja teških povreda.

Vođa grupe, 74-godišnji penzionisani arhitekt Roland Kaspar, osuđen je na šest godina zatvora.

Njegov saučesnik, 61-godišnji poslovni čovjek, osuđen je na četiri godine. Dvije žene, od kojih je jedna 80-godišnja Kasparova supruga, osuđene su na uslovne kazne zatvora.

Još jednom osumnjičenom (67), bit će suđeno kasnije zbog zdravstvenih problema.

Grupa je otela Amburna iz njegove kuće u mjestu Speyer, u državi Rhineland-Palatinate, zapadna Njemačka, u junu prošle godine.

Oni su ga svezali trakom, stavili su ga u prtljažnik automobila i odvezli ga do Bavarske.

Tokom puta, oni su ga tukli i slomili mu dva rebra kada je pokušao pobjeći.

On je potom bio prisiljen da potpiše dokumente u kojima obećava da će refundirati novac penzionerima koji su izgubili ulaganjem u američku investiciju.

Amburn je, međutim, uspio da ubaci poruku za pomoć policiji u faks poslanom svojoj švicarskoj banci. Banka je potom podigla uzbunu kod njemačke policije, koja je upala u kuću pokraj jezera u kojoj je on držan.