Svijet
0

Pentagon: U pripremi strategija povlačenja iz Iraka

FENA
Američki vojni planeri počeli su pripremati strategiju za povlačenje iz Iraka, prenijele su agencije. Strategija uključuje postupno povlačenje snaga i veći angažman na obuci iračkih vojnika u slučaju da sadašnje povećanje broja američkih snaga završi neuspjehom ili da Kongres to onemogući.

Takva strategija, temeljena dijelom na američkim iskustvima iz Salvadora 1980-ih godina, još je u ranoj fazi planiranja i bit će prilagođena rezultatima nakon povećanja broja američkih jedinica u Iraku, rekli su savjetnici u Pentagonu.

Strategija predstavlja dramatičan zaokret od sadašnje politike predsjednika Georgea W. Busha, koji želi da se angažira velik broj američkih snaga u agresivnoj taktici protiv pobunjenika, a podržavaju je uticajne osobe u Pentagonu.

Prelazak s borbene uloge na savjetničku ulogu američkih snaga u Iraku bila je i jedna od preporuka Bakerove komisije, dvostranačke Studijske grupe za Irak čiji je član bio i Robert Gates, prije imenovanja za ministra odbrane.

Jedan od ključnih savjetnika Bakerove komisije, koji je zagovarao snažniji savjetnički angažman američkih snaga u Iraku, bio je i veteran iz Salvadora Kalev Sepp.

Irački predsjednik Džalal Talabani upozorio je u utorak da će zemlju "pregaziti" kurdske i šiitske milicije ako se američke snage prerano povuku.

Talabani, koji je i sam Kurd, kazao je da je nekoliko stotina hiljada uvježbanih Kurda i šiita već spremno preuzeti cijelu zemlju.