Pomoć od 800 miliona
54

Pentagon u okviru novog paketa pomoći za Ukrajinu odobrio kasetnu municiju

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
SAD će poslati kasetnu municiju Ukrajini kao dio novog paketa vojne pomoći, potvrdio je u petak savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

SAD će poslati novi paket pomoći za oružje vrijedan oko 800 miliona dolara, koji će uključivati municiju kalibra 155 mm za artiljerijske sisteme projektila, uključujući dvonamjensko poboljšanu konvencionalnu municiju i municiju kalibra 105 mm.

U novi paket uključeno je i dodatna municija za sisteme protivzračne odbrane Patriot, dodatni oklopni transporteri Stryker, precizno zračna municija, municija za uništavanje i sistemi za uklanjanje prepreka te razni rezervni dijelovi i oprema za operativno održavanje.

Odluka je donesena nakon višemjesečne rasprave unutar Bidenove administracije o tome treba li Kijevu dati kontroverzno oružje koje je zabranilo više od 100 zemalja, uključujući ključne američki saveznike.

"Neću stajati ovdje i govoriti da je lako. To je teška odluka. To je odluka koju smo odgodili. To je odluka koja je zahtijevala ozbiljno sagledavanje potencijalne štete za civile. I kad smo sve to spojili, postojala je jednoglasna preporuka tima za nacionalnu sigurnost, a predsjednik Biden je naposljetku odlučio, u konzultaciji sa saveznicima i partnerima i u konzultaciji s članovima Kongresa, krenuti naprijed s ovom strategijom", kazao je Sullivan.

Predsjednik Joe Biden odobrio je prijenos municije ove sedmice, rekli su dužnosnici za CNN.

Municija će biti kompatibilna s američkim haubicama od 155 mm, ključnim dijelom artiljerije koje je omogućilo Ukrajini da oslobodi teritorij tokom prošle godine, prema Pentagonu. U izjavi kojom se najavljuje nova runda pomoći Ukrajini, Ministarstvo odbrane je reklo da će SAD osigurati "artiljerijske projektile od 155 mm, uključujući DPICM," ili poboljšanu konvencionalnu municiju s dvostrukom namjenom, vrstu kasetne municije koju SAD trenutno ima u svojim zalihama.

Podsekretar odbrane za politiku Colin H Kahl je kazao da ruske snage koriste kasetnu municiju "neselektivno" od početka rata u Ukrajini. Nasuprot tome, Ukrajina traži DPICM projektile "kako bi odbranila vlastiti suvereni teritorij".

SAD će poslati Ukrajini svoje "najmodernije" dvonamjensko poboljšano konvencionalno streljivo (DPICM) s kasetnim streljivom s stopama neeksplodiranja ispod 2,35%, kaže Kahl.

On to uspoređuje s kasetnim streljivom koje Rusija koristi diljem Ukrajine, za koje kaže da ima stope neispravnosti između 30 i 40 posto.