Svijet
0

Pentagon traži veći angažman civilnih agencija u Iraku

FENA
Pentagon; Foto: AFP
Pentagon; Foto: AFP
Viši američki vojni oficiri, uključujući i načelnika Združenog štaba svih rodova američke vojske generala Petera Pacea, upozoravaju predsjednika Georgea W. Busha i ministra odbrane Roberta Gatesa da bi nova strategija za Irak mogla doživjeti neuspjeh.

Naveli su da bi do neuspjeha lako moglo doći ukoliko se više civilnih agencija američke vlade ne uključi u izvršavanje planova za obnovu i politički razvoj, piše u srijedu New York Times.

Ovi prigovori odražavaju nove napetosti na relaciji Pentagon - State Department u vezi sa zahtjevima za osoblje, čiji teret u velikoj mjeri pada na vojsku.

Ti prigovori, međutim, ukazuju i na dublje zabrinutosti među višim oficirima koji upozoravaju da samo gomilanje vojske neće riješiti probleme u Iraku i koji sad strahuju da će vojska ponijeti nesrazmjerni dio tereta ukoliko strategija predsjednika Busha ne uspije.

Kao jednu od konkretnih zamjerki oficiri navode zahtjev iz ureda državne tajnice Condoleezze Rice da vojno osoblje privremeno popuni više od jedne trećine 350 novih radnih mjesta State Departmenta u Iraku koja će biti otvorena u skladu s novom strategijom.

Na jednoj razini ovaj spor Pentagona i Državnog tajništva "kulturni" je sukob između vojske koja je već poslala stotine hiljada vojnika i osoblja u Irak tokom protekle godine, piše New York Times, i diplomatije koja daje pogodnosti civilima da rade u ratnim zonama, ali ne može primorati svoje diplomate da prihvate zadatke s teškim uvjetima života u mjestima kao što je Irak.